Avustralya'nın başı felaketlerden kurtulmuyor!

Yangın, toz fırtınası, dolu, sel derken Avustralyalıların şimdi de "zehirli örümcek" felaketiyle başı dertte.

DÜNYA 22.01.2020, 14:01 22.01.2020, 15:05
Avustralya'nın başı felaketlerden kurtulmuyor!

Aylardır kontrol altına alınamayan orman yangınlarının ardından toz fırtınası, dolu ve sel felaketinin vurduğu Avustralya'da, bu kez de zehirli bir örümcek türü için uyarı yapıldı. 

Avustralya basınındaki haberlere göre, Avustralya Sürüngen Parkı, nem ve sıcağın, huni yuvalı örümceklerin "büyüyüp serpilmesi" için elverişli koşulları yarattığını açıkladı. 

Avustralya Sürüngen Parkı, Yeni Güney Galler'in Newcastle bölgesinde son günlerde sayılarının ciddi derecede arttığı belirtilen zehirli örümceklerin yakalanmaları durumunda, hayat kurtarıcı panzehir programı için parka getirilmesi ricasında bulundu.

Bu örümcek türünün suda 24 saat yaşayabildiği, dolayısıyla yöre halkının, girmeden önce havuzlarını kontrol etmeleri uyarısı yapıldı.

Huni yuvalı örümcekler tarafından ısırılan kişinin 10 dakika içinde ölebileceği belirtildi. 

Bir türlü kontrol altına alınamayan yangınlar...

Avustralya'da aylardır kontrol altına alınamayan orman yangınlarından sonra geçen hafta ve bu hafta başında toz fırtınası, dolu ve sel felaketleri yaşanmıştı.

Toz fırtınası Dubbo, Broken Hill, Nyngan ve Parkes kasabalarında meydana gelirken; Canberra ve Melbourne doluya, Brisbane ve Queensland eyaletlerinin bazı kesimleri de fırtınaya teslim olmuştu.

Ülke genelinde eylülden bu yana kontrol altına alınamayan yangınlar nedeniyle 28 kişi yaşamını yitirmiş, çoğu Yeni Güney Galler eyaletinde olmak üzere toplam 10,3 milyon hektardan fazla alan ve 2 bin 600'den fazla ev tamamen kül olmuştu.

Amerika Birleşik Devletleri Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Goddard Uzay Uçuş Merkezinden yapılan açıklamada, Avustralya'da aylardır orman ve çayırlık alanlarda etkisini sürdüren ve zaman zaman yerleşim yerlerine de sıçrayan orman yangınlarının sebep olduğu dumanların, Dünya'nın etrafını en az bir kez dolaşmasının beklendiği belirtilmişti.

WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Avustralya'da aylardır devam eden orman yangınlarında doğrudan veya dolaylı 1,25 milyar hayvanın ölmüş olabileceği tahmini yapmıştı.

Telef olan hayvanlar arasında en çok sürüngen ve kuşlar ile koala ve kanguru gibi memeli hayvanların olduğu düşünülüyor.

Yorumlar (0)