Avustralya koalalar için endişeli

Avustralya'nın New South Wales eyaletinde devam eden orman yangınlarında, yüzlerce koalanın yanarak yaşamını yitirmiş olmasından endişe ediliyor.

DÜNYA 30.10.2019, 16:36
Avustralya koalalar için endişeli

Cumartesi günü yıldırım düşmesi nedeniyle başlayan ve ülkenin en önemli sembollerinden biri olan koalaların üreme alanlarını da kapsayan 2 bin hektarlık alanda etkisini gösteren yangın hâlâ kontrol altına alınamadı.

BBC Türkçe’nin haberine göre kurtarma ekibinden Cheyne Flanagan, Avustralya Devlet Televizyonu ABC'ye, Port Macquarie yakınlarında devam eden yangının bir koala barınağını sardığını söyleyerek, "Yangının şiddeti nedeniyle ölü sayısının çok olmasından endişeleniyoruz." dedi.

Flanagan, yangının kontrol altına alınamaması sebebiyle, kurtulan koala olup olmadığını tespit edemediklerini ifade etti.

Ağaçlarda yaşayan koalalar, ne yazık ki orman yangınlarının ilk kurbanlarından biri oluyor. Koalalar yangınlarda ağaçların tepesine çıkarak ve yumru haline gelerek kendilerini korumaya çalışıyor.

"Ulusal bir trajedi"

Port Macquarie Koala Hastanesi'nden Sue Ashton, "Alevler hızlı ilerlerse sadece tüyleri yanıyor ve kurtulabiliyorlar. Yanan tüyleri zamanla yeniden çıkıyor. Ama üzerinde korunmaya çalıştıkları ağaçlar yanarsa kurtulma şansları yok. Ulusal bir trajediyle karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

Ülkede doğal ortamlarında 43 bin kadar koalanın yaşadığı tahmin ediliyor.

Koala ölümleri ise yaşam alanlarının daralmasına, hastalıklara, köpek saldırılarına ve iklim değişikliğine bağlanıyor.

Ülkenin en kalabalık eyaleti olan New South Wales'de son birkaç ay içinde yüzlerce orman ve çalılık yangını çıktı. Bu gibi olaylar nedeniyle Avustralya'ya özgü hayvanların sayıları son yıllarda hızla azalmaya başladı.

Yorumlar (0)