Avustralya kendi kararını verecek!

Avustralya Sivil Havacılık Güvenlik Otoritesi (CASA), 346 kişinin öldüğü iki kazadan sonra Boeing 737 MAX serisi uçaklar için kendi kararlarını vereceklerini açıkladı.

DÜNYA 20.09.2019, 11:43 30.10.2019, 11:53
Avustralya kendi kararını verecek!

CASA, Boeing 737 MAX uçaklarına Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Federal Havacılık Kurulu'ndan (FAA) uçabilirlik raporu gelse bile uçuş izni vermeyebileceğini ifade etti. CASA'dan bir sözcü, FAA'in Boeing MAX'ın uçmasına izin verip vermeme konusunda önemli bir rol oynayacağını, ancak CASA'nın karar vermeden önce diğer bilgileri de dikkate alacağını söyledi. Sözcü ayrıca, “Uçak için sertifikalandırma otoritesi olarak, açıkça FAA uçağın uçabilecek durumda olup olmadığına dair kararın merkezinde yer alır. Ancak doğası gereği, dünyanın dört bir yanındaki otoritelerin görüşlerini de dikkate alacaktır.” ifadelerinde bulundu.

“Yapılan görüşmeler elbette karar vermemizde etkili olacak”

CASA, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) ve Kanada otoritesi Transport Canada da dahil olmak üzere diğer düzenleyicilerle bilgi paylaşımında bulunulduğunu ve her birinin MAX için kendi değerlendirmelerini yapacaklarını söyledi. CASA, “Yapılan görüşmeler elbette karar vermemizde etkili olacak” dedi. CASA'nın kararını ne zaman açıklayacağı da belirsizliğini koruyor.

Ulusal havacılık güvenliği organları genellikle uçak üreticisinin ev sahipliğini yapan otoritenin görüşünü kabul eder. Ancak, piyasaya yeni sürülmüş bir uçak olan Boeing MAX'ın kısa zamanda iki ölümcül kazaya karışması, tüm dünyada ABD otoritesi FAA'in Boeing'i gerektiği gibi denetleyemediği endişesi uyandırdı.

Pazartesi günü görüşülecek

CASA da dahil olmak üzere küresel hava güvenliği otoritelerinin, FAA'nın çağırdığı bir toplantıda MAX konusunu görüşmek üzere Pazartesi günü Montreal'de bir araya gelecekleri belirtiliyor. Şu anda hiçbir havayolu MAX uçurmuyor. CASA, uçakların 13 Mart'ta uçmalarını yasaklayana kadar, Fiji Havayolları ve Singapur’daki SilkAir gibi iki denizaşırı hava yolu şirketi tarafından Avustralya’ya ve yurtdışındaki uçuşlarda kullanılmıştı.

Ne olmuştu?

Boeing’in en çok satan modeli olan MAX, hava yolları için cazipti çünkü standart 737’den daha büyük motorlara sahip, daha uzun menzil ve daha fazla kapasite sunuyordu. Ancak uçaklar Mart ayında, Etiyopya Hava Yolları'nın 302 sefer sayılı uçağının Kenya'da düşmesi ve kazada 157 kişinin hayatını kaybetmesiyle yere indirildi. Bu kaza altı aydaki ikinci ölümcül MAX kazasıydı. Ekim 2018'de, Cakarta'dan Sumatra Adası'ndaki Pangkal Pinang'e düzenlenen bir uçuşta Lion Air'e ait uçak Java Denizi'ne düşmüş, 189 kişiden kurtulan olmamıştı. Etiyopya Hava Yolları kazasından sonraki gün FAA, MAX'in uçabilirliğini savunmuştu. 

"Şahane özellikler" eklenecek mi?

Kenya'daki kazadan iki gün sonra Başkan Donald Trump yaptığı açıklamalarla uçakları yere indirtmişti. Trump ayrıca, "Ben Boeing'in yerinde olsam, Boeing 737 MAX'leri tamir eder, şahane yeni özellikler ekler, uçağı yeni bir markayla piyasaya sürerdim." ifadelerinde bulunmuştu.

ABD'li uçak üreticisi Boeing, 737 MAX tipi uçakların MCAS adlı sistemi için güncelleme duyurusu yapmıştı. Firma, 737 MAX tipi uçakların hücum açısı sensörlerinin, uçakların yunuslama istikrarını desteklemek amacıyla tasarlanan MCAS yazılımına yanlış veri sağlaması durumunda ek güvenlik katmanları sağlayacak bir güncellemenin tamamlandığını açıklamıştı.

İncelemeler sürüyor

Nisan ayı başlarında FAA, Avrupalı EASA ve Avustralyalı CASA da dahil olmak üzere önde gelen havacılık makamlarıyla "Ortak Otoriteler Teknik İnceleme Kurulu" adı altında bir ekip kurmuştu. 30 Ağustos'ta yapılan son açıklama ile FAA, ekibin “çalışmalarını belgelemek için ek zamana ihtiyaç duyduğunu, grubun gelecek haftalarda gözlemlerini, bulgularını ve önerilerini sunmasını bekliyoruz” demişti. FAA ayrıca, MAX uçaklarını yolcu hizmetine geri döndürmek için belirlenmiş bir zaman çizelgesini değil, kapsamlı bir süreci izlemeye devam ettiklerini vurgulamıştı.

Yorumlar (0)