Avustralya: 'Google kullanıcılarını yanıltıyor'

Avustralya Federal Mahkemesi, Ocak 2017 ve Aralık 2018 tarihleri arasında Google’ın, Android cihazlarda toplanan konum bilgilerinde kullanıcılarını yanılttığı kararını verdi.

DÜNYA 19.04.2021, 11:56 19.04.2021, 18:44
Avustralya: 'Google kullanıcılarını yanıltıyor'

Avustralya’da Federal Mahkeme, telefon işletim sistemi Andoridin kurulumu sırasında yeni Google hesabı açan kullanıcıların karşılaştığı “konum geçmişi” ayarlarının yanıltıcı bir şekilde hazırlandığını belirledi.

Tüketiciler için büyük bir zafer

Avustralya Federal Mahkemesi, konum verilerinin işlenmesi, kullanılması ve saklanmasına ilişkin tek hesap ayarının Google’ın “konum geçmişi” işlemi olduğunu, fakat buradaki web ve uygulama etkinliğine ilişkin ayarın, kullanıcıların konum geçmişlerinin toplanmasına imkân sağladığını tespit etti. 

Android işletim sistemine sahip cihazların, bu verilerin toplanmasına izin vermemesi hâlinde bile söz konusu ayarın etkin olduğunu dikkat çekildi ve mahkeme, Google’ın, kullanıcılarını bu anlamda yanılttığına karar verdi.

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu Başkanı Rod Sims, mahkemenin aldığı kararla, Google gibi büyük markalara önemli bir mesaj verildiğini belirterek bu kararın, özellikle çevrimiçi ortamlarda mahremiyete ilişkin endişeleri bulunan tüketiciler için büyük bir zafer olduğuna dikkat çekti.

Google yetkilileri, söz konusu karardaki bulgulara katılmadıklarını ve itiraz kapsamında Yüksek Mahkeme başvurusu ve diğer seçeneklerin değerlendirildiğini aktardı. Google’ın açıklamasında, bütün platformlarda kullanıcılara ait konum bilgilerinin ciddi bir şekilde kontrol edilmesine dikkat edildiğine de vurgu yapıldı.

Yorumlar (0)