Avustralya'da yangın sürüyor

Avustralya'da eylül ayında başlayan yangın hâlâ kontrol altına alınamadı. Yangında 23 kişi hayatını kaybetti, yüz binlerce hayvan telef oldu.

DÜNYA 06.01.2020, 10:41
Avustralya'da yangın sürüyor

Avustralya'da yön değiştiren şiddetli rüzgârlar, ülkenin güneydoğusunda kontrol altına alınamayan yangınlara müdahale çalışmalarını zorlaştırıyor. Rüzgârların itfaiyecilerin çabalarını güçleştirdiği ve yangınların yayılması riskini artırdığı açıklandı.

BBC'de yer alan habere göre, Avustralya'da, eylülden beri orman ve çayırlık alanlarda etkisini gösteren ve kimi zaman yerleşim yerlerine de sıçrayan yangınlara müdahale, artan hava sıcaklığı ve şiddetli rüzgârlar nedeniyle zorlaşıyor.

Yayılma riski devam ediyor

Yetkililer, hızı saatte 128 kilometreye kadar çıkan ve yönünü güneye doğru çeviren şiddetli rüzgârın, Yeni Güney Galler eyaletinde çeşitli noktalarda etkisini gösteren yangınların yayılması riskini artırdığını bildirdi.

Yeni Güney Galler İtfaiye ve Kurtarma biriminin açıklamasına göre, gece yangınlara müdahale eden 4 itfaiyeci yaralandı.

Eyaletin Kırsal İtfaiye Hizmeti Şefi Shane Fitzsimmons, haber kanalı 9News'teki açıklamasında, dün yangınlarda "yüzlerce" evin yanmış olabileceğini ifade etti.

Kırsal İtfaiye Hizmeti, eyaletteki yangınların 150 farklı noktada devam ettiğini, bunlardan 64'ünün ise henüz kontrol altına alınamadığını açıkladı.

Rüzgârın şiddetini artırmasıyla yangınların daha da alevlendiği güneydoğu Avustralya'nın bazı bölgelerinde dün hava sıcaklığı 40 dereceyi aşarken, Sydney şehrini batısında bulunan Penrith bölgesinde de sıcaklık 48,9 dereceye ulaştı.

Öte yandan, Victoria eyaletinde yangınlar yüzünden mahsur kalan kişileri tahliye etmek adına bölgede askeri helikopterler görevlendirildi.

Can kayıpları var

Avustralya'da eylülden beri orman ve çayırlık alanlarda etkisini gösteren ve kimi zaman yerleşim alanlarına da yayılan yangınlar sebebiyle, 23 kişi yaşamını yitirdi.

Farklı bölgelerde süren ve 5 milyon hektar kadar alanı yok eden yangınlarda, bin 500'den fazla ev yandı.

Askeri personel destek verecek

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, dün, ülke genelinde henüz kontrol altına alınamayan yangınlarla mücadelede destek amacıyla 3 bine yakın askeri personelin görevlendirileceğini açıklamıştı.

Kriz sürecinde 4 adet yangın söndürme uçağı kiralanması için 20 milyon Avustralya doları (14 milyon dolar) harcanacağını açıklayan Morrison, donanmaya ait "HMAS Adelaide" gemisinin, yangından etkilenen Yeni Güney Galler ve Victoria eyaletleri kıyılarına yakın bölgelerdeki kişilerin tahliye işlemlerini desteklemek için gönderildiğini kaydetmişti.

Tahliye çalışmaları devam ediyor

Victoria eyaletine bağlı olan sahil kasabası Mallacoota'da etkisini gösteren yangının yerleşim yerlerine yaklaşması nedeniyle deniz kenarına sığınan yaklaşık bin kişi, geçtiğimiz günlerde donanmaya ait "MV Sycamore" ve "HMAS Choules" gemileriyle tahliye edilmişti.

Yetkililer, cuma günü, eyalet genelinde yangınlar sebebiyle 28 kişiden haber alınamadığını duyurmuştu.

Yorumlar (0)