Avustralya'da kahve atıklarından fincan üretildi

Avustralya'da tek kullanımlık bardakların sebep olduğu çevre kirliliğiyle mücadele etmek için harekete geçen Huskee isimli girişim, kahve atıklarından fincan üretti.

DÜNYA 22.11.2022, 08:24 22.11.2022, 16:51
Avustralya'da kahve atıklarından fincan üretildi

Dünyada her sene 600 milyar adet tek kullanımlık kahve bardağı üretilirken yüzde 99,75'i geri dönüştürülemiyor.

Saatte 100 bin fincanı aşkın kahve tüketilen Avustralya'da tek kullanımlık bardakların büyük bir çevre problemi yarattığını fark eden bir grup, Huskee ismiyle kurdukları girişimle kahve meyvesi çekirdeğinin çevresindeki zarlardan geri dönüştürülebilir kahve fincanı üretmeyi başardı.

"Kahve zarını toplayıp bardak haline getiriyoruz"

Proje sahibi Huskee firmasının Türkiye temsilcisi Kağan İzmiroğlu, "Kahve meyvesinin işlenme safhasında, husk adı verilen ve çekirdeğin çevresinde bulunan tonlarca ince zar çevreye ve doğaya karışıyor. Huskee şirketi ise kullanılmayan ve atıl olan kahve zarını toplayıp bazı karışımlarla bardak haline getiriyor." sözlerini kullandı.

HuskeeCup ismi verilen fincanlar, atık miktarını azaltarak sürdürülebilir ekonomiye kirlilikle mücadeleye katkı sağlıyor.

Farklı boyutta tasarladıkları kahve bardaklarının diğer ülkelerde de kullanım imkanı olduğunu söyleyen Huskee ekibi, çevreye duyarlı kafe işletmecileri ve kahveseverlerden kurulu küresel bir topluluk oluşturmayı amaçlıyor. Bu hedefle hayata geçirdikleri HuskeeSwap sistemiyle, tüketiciler, dünyanın pek çok ülkesinden sisteme dahil olan kafelere HuskeeCup'larını bırakıp, yine sisteme katılan bir başka kafeden HuskeeCup ile kahvesini alabiliyor.

"Türkiye'de yeni bir sistem"

Konuya ilişkin bilgi veren İzmiroğlu, çevreci bir düşünceyle karton bardak kullanımını tamamen kaldırmak için arayışa girdiklerini ve Huskee ile tanıştıklarını aktardı.

İzmiroğlu, "HuskeeCup, Avustralya'da üretilen bir bardak ve ilginç bir hikayesi var. Kahve meyvesinin işlenme safhasında, husk adı verilen ve çekirdeğin etrafında yer alan tonlarca ince zar çevreye dağılıyor ve doğaya karışıyor. Huskee şirketi ise kullanılmayan ve atıl kahve zarını toplayıp bazı karışımlarla bardak haline getiriyor. Dekoratif, şık, hoş görünümlü, farklı renklerde, kahve içmeyi kolaylaştıracak, küçük, orta ve büyük boy şeklinde tasarlanmış." şeklinde konuştu.

"Çevreci yaklaşımı geliştirmeyi hedefliyoruz"

Firmanın, üretim safhasında gösterdiği çevreci yaklaşımı tüketim konusunda da devam ettirmek için bir sistem oluşturduğunu söyleyen İzmiroğlu şöyle devam etti:

"Huskee'yi tercih etmemizin bir diğer nedeni de uyguladıkları HuskeeSwap sistemi. Telefon uygulamasıyla kullanıcılar bulundukları yerde, hangi kafenin değişim sistemine katıldığını görebiliyor. Böylelikle kendilerine en yakın kafeyi tercih edebiliyorlar. Yani kullanıcı da sadece çevreye duyarlı işletmeleri tercih edebilecek bir uygulamaya sahip duruma geliyor. Böylelikle çevreci yaklaşımı geliştirip, artırmayı hedefliyor ve amaçlıyoruz. Türkiye'de yeni bir sistem ama İngiltere'de, Avrupa'da, Amerika'da, Avustralya'da bunu açacak olsak yüzlerce kafenin sisteme katıldığını görebiliyoruz."

"Bu dünya bizim, çevremizi düşünmemiz gerek"

Kafelerin günümüzde sosyalleşme mekanları haline geldiğini fakat karton bardak kullanımının çevreye zarar verdiğini söyleyen İzmiroğlu, kendisinin bir kafe işletmecisi olduğunu söyleyerek "Bizler de mümkün olduğunca karton bardak kullanımının minimum olmasına çaba harcıyoruz." sözlerini kullandı.

Bazı müşterilerin karton bardakları ısrarla tercih ettiğini ve bu sebeple çok üzgün olduğunu söyleyen İzmiroğlu, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

"Müşterilerimiz, karton bardak istiyorlar ama her karton bardak çevreye bir zarar vermiş oluyor. Barista arkadaşlarımıza meselenin önemini anlattık. Tek kullanımlık karton bardakların minimum düzeyde kullanılması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bu dünya bizim, 'onun için neler yapabiliriz?' dememiz ve çevremizi düşünmemiz lazım. Bütün eğlencemizde, tutkularımızda ve hobimizde, çevreye zarar vermeden, maksimum seviyede doğayı ve geleceği koruyarak buna yönelik davranmamız gerekiyor."

Yorumlar (0)