Avustralya'da Eylül ayından beri 1 milyon yangın!

Avustralya'yı ve de tüm dünyayı kasıp kavuran yangın sezonu uzaydan görülebiliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) uzay programı NASA'nın uyduları, Eylül ayının başından bu yana Avustralya genelinde bir milyondan fazla kızılötesi ısı işareti (yangın) tespit etti.

DÜNYA 14.01.2020, 15:55 14.01.2020, 16:18
Avustralya'da Eylül ayından beri 1 milyon yangın!

Yangınlar büyük ölçüde Avustralya'nın güneydoğusundaki Yeni Güney Galler eyaletinde yoğunlaşmış olsa da, ülke genelinde birçok noktada yangınlar etkisini sürdürüyor. Yangınlar sebebiyle şu ana dek en az 25 kişi ölürken milyonlarca hektar alan küle döndü. Binlerce ev yok oldu ve 1 milyarı aşkın hayvan telef oldu.

NASA uyduları 1 milyondan fazla yangın gördü!

NASA'nın kızılötesi salınımları ölçerek aktif sıcak noktaları tanımlayan uyduları, bu sezon 2013'ten bu yana çok daha fazla yangın tespit etti.

Yangınların sayısı sadece önceki yıllara göre daha çok olmadı, yangınlar aynı zamanda Avustralya'ya özgü yaban hayvanlarının yoğun oranda bulunduğu orman ekosistemlerinin kalbini de derinden etkiledi.

Ayrıca, bu ormanlar Sydney ve Melbourne gibi ülkenin en kalabalık bölgeleri için de su kaynağı demekti.

İklim değişikliği etkisini gösteriyor!

Uzmanlar, insan kaynaklı iklim değişikliğinin yangınları daha uzun ömürlü hale getirdiğini, yangınların daha hızlı yayıldığını ve daha çok alanı etkilediğini söylese de, Avustralya Başbakanı Scott Morrison, sera gazı emisyonlarını azaltmak için daha güçlü önlem alma çağrılarına çok uzun zamandır direniyor.

Son yıllarda, orman yangınları Kaliforniya ve Amazon'da yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine ve milyonlarca dönüm arazinin kül olmasına sebep oldu. Ancak hiçbiri Avustralya'daki yangınların yanına yaklaşamadı. Reuters'ın son verilerine göre, şu ana dek 10,3 milyon hektar alan yok oldu. NASA Yangın Enformasyon Dairesine (FIRMS) göre ise karşılaştırmalı istatistikler şöyle:

Sadece Avustralya değil!

Yangınlar sadece Avustralya'da değil, sınırlar ötesinde de sıkıntıya neden oluyor. Yangınlardan yükselen duman, Avustralya ve Yeni Zelanda arasındaki Tazman Denizi boyunca doğuya doğru uzandı, Yeni Zelanda'yı kapladı ve Pasifik Okyanusu boyunca Güney Amerika'ya dayandı.

Görünmez kimyasal bileşikler güney yarımkürede havada dolaşıyor. Avrupa Uzay Ajansına ait bir hava kirliliği uydusu, artan karbonmonoksit seviyeleri tespit edildiğini ve çok fazla soluyan insanların zehirlenebileceğini belirtiyor. 

Habernediyor.com / Turgut Başer

Yorumlar (0)