Avrupa’nın yarısını öldüren “Kara Veba’ya” yakalanan ilk hasta tespit edildi 

Bilim insanları, insanlık tarihinin en trajik hastalıklarından olan ve Avrupa’nın neredeyse yarısını öldüren Kara Veba salgınının ilk hastasını buldu. Hastanın kemik kalıntıları, 5 bin 300 sene öncesine ait. 

DÜNYA 01.07.2021, 08:15 01.07.2021, 16:27
Avrupa’nın yarısını öldüren “Kara Veba’ya” yakalanan ilk hasta tespit edildi 

Günümüzdeki Covid-19 salgınından daha büyük boyutlu ölüme sebep olan ve neredeyse Avrupa nüfusunun yarısını öldüren Kara Veba hastalığını inceleyen bilim insanları, tarihteki bu salgına yakalanan ilk kişiyi buldu. Ortaçağ Avrupası’nda yaşanan insanlık dramını başlatan ilk virüslü kişinin kemik kalıntılarının 5 bin 300 senelik olduğu öğrenildi.  

Almanya Kiel Üniversitesi’nden bir grup araştırmacının yaptığı çalışmalarda ilk Kara Veba hastasının Letonya’nın Baltık Denizi’ne dökülen Salac Nehri kıyısında bulunan Neolitik mezarda yattığı tespit edildi. Erkeğe ait olduğu belirlenen cesedin yanında 3 kişinin cesedinin daha olduğu tespit edildi. 

“Yersinia pestis” isimli veba virüsüyle enfekte olan bu 4 kişinin bir kemirgen tarafından ısırıldığı ve birincil yoldan enfeksiyon kaptığı belirtildi. 4 kişinin de en fazla bir hafta içinde girdikleri şok sebebiyle öldüğü aktarıldı. 



7 bin senelik geçmişe sahip 

Bilim insanları, antik bakteri olarak tabir edilen öldürücü salgın virüslerinin 7 bin sene önce, Orta Avrupa’da tarımın gelişmeye başlamasıyla ortaya çıktığını iddia ediyor. Bakterilerin hayvanlardan insanlara geçtiğini ve kısa sürede en fazla 10 en çok ise milyonlarca kişiye yayıldığı belirtiliyor. Şu anda görülen pek çok hastalığın o zamanlarda tek tük kişide olduğunu fakat hepsinin bir şekilde tedavi edilemeden öldüğünü aktaran bilim insanları, bakteri ve virüslerin zamanla insanların enfekte etmeye adapte olduklarını ve bu sebeple de ilk büyük salgın olan Kara Veba’nın ortaya çıktığını düşünüyor. 



Kara Veba bugün de devam ediyor 

Kara Veba hastalığı bugün bile devam ediyor. Gelişmiş olan tıp, teknoloji ve bilime karşı hastalığın ileri evresi için kesin tedavi henüz bulunabilmiş değil. Ölümcül bir hastalık olan Kara Veba’nın erken teşhisinde antibiyotik ile tedavi mümkün olsa da geç kalındığında sürekli olarak ölümle sonuçlanıyor. 

Yorumlar (0)