Avrupa’da İslam karşıtlığı yasallaşıyor 

Avrupa’nın İslamofobik eylemleri hakkında yayınlanan 2020 raporuna göre kıtadaki pek çok ülkede İslam karşıtlığı yasallaşıyor. Hollanda ve Fransa başta olmak üzere pek çok hükümet, İslamofobik davranışları suç unsuru olmaktan çıkartıyor. 

DÜNYA 04.01.2022, 12:16 05.01.2022, 09:55
Avrupa’da İslam karşıtlığı yasallaşıyor 

Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Enes Bayraklı ile Georgetown Üniversitesi Profesörü Farid Hafez tarafından hazırlanan “Avrupa İslamofobi Raporu 2020” yayınlandı. Kıtanın pek çok ülkesinde 2020 senesinde yaşanan İslam karşıtı eylem, protesto ve söylemlerin yer aldığı rapora farklı ülkelerden 37 akademisyen katkı sağladı. Çoğunluğu Avrupa kıtasında olan 31 ülkedeki İslamofobinin üzücü gidişatını ortaya koyan rapor, Müslümanlara negatif ayrımcılık yapıldığını ve aşırı sağ siyasetçilerinin İslam karşıtlığını yasallaştırmak için çeşitli yasalar çıkarmaya çalıştığı görüldü. 

Avusturya, Müslüman kurumları fişliyor 

İslamofobinin yaygınlaşması için harekete geçen ülkelerden olan Avusturya, Temmuz 2020 tarihinde bir program başlattı. Bu programa göre ülkede Müslümanlar tarafından kurulan ve yönetilen kurumlar ve iş yerleri fişleniyor. Ülkede yalnız bunun için hizmet veren bir dokümantasyon merkezi kuruldu. İktidardaki merkez sağ Avusturya Halk Partisi ile Yeşiller Partisi öncülüğünde kurulan “Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi”, Müslümanlara ait olan 600’den fazla eğitim merkezi ve camiyi fişledi. Hangi çatı derneğe bağlı oldukları, yöneticileri, dünya görüşleri, adresleri gibi pek çok bilgi “İslam-Landkarte” ismiyle verilen bir dijital harita oluşturuldu. 

Viyana Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Profesör Doktor Ednan Aslan’ın öncülük ettiği araştırma grubuna hazırlatılan İslam-Landkarte çalışması, ülkede bazı kesimler tarafından tepki görmüştü. Dijital haritanın Müslümanları potansiyel olarak suçlu gösterdiğini ve hali hazırda yolsuzluk soruşturmaları süren hükümetin Müslümanlar üzerinden kendilerine kaçış yolu oluşturmaya çalıştıkları belirtildi. 

İsviçre’de Ulusal Konsey üyelerinden Jean-Luc Addor, İslam simgeleri ve baş örtüsünün kamu binalarında hoş görünmeyeceğini belirterek konseyin baş örtüsünü yasaklamasına yönelik bir tasarıyı meclise sundu. 



Belçika’da yüksek öğretimde baş örtüsü yasaklandı 

Belçika Anayasa Mahkemesi, Haziran 2020 tarihinde yüksek öğretim kurumlarında kullanılan baş örtüsü, dini ve siyasi sembollerin tümünün yasaklanması hakkındaki yasayı onayladı. Bunun amacının ise “tarafsızlık” olduğu dile getirildi.  

Bulgaristan’daki bir mahkeme, Müslüman Güreşçi Muhammed Abdülkadir’in 2016 senesinde Suriye’de askeri üniformalı fotoğraflar paylaşması üzerine “terör faaliyetinde bulunma” suçlamasıyla Abdülkadir’in yargılanmasına karar verdi. 

Macron, 18 yaşından küçük kızların baş örtüsüne karşı 

Danimarka’da aşırı sağcılığı ile dikkat çeken Danimarkalı Halk Partisi, Müslümanların baş örtüsünün tüm kurumlarda yasaklanmasına yönelik bir tasarıyı meclise sundu. Meclisteki oylamada tasarı reddedildi. 

Müslümanların baş örtüsü takmasından rahatsız olan tek ülke Danimarka ve Belçika olmadı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da 18 yaşından küçük kızların kamuya açık alanlarda başörtüsü takmasının yasaklanmasını gerektiren bir tasarıyı meclise sundu. 



Almanya’da Müslüman hakim, görevden uzaklaştırıldı 

Almanya’da Türk asıllı bir hakim, duruşma sırasında baş örtüsü taktığı için görevinden uzaklaştırıldı.  

İtalya Milano Temyiz Mahkemesi, Ekim 2020’de bir karar alarak kadınların burka giymesinin yasaklanması konusunda sağlık sektöründeki binalara çeşitli uyarı görselleri astı. 

İsveç’te dini okulların inşası yasaklandı 

Hollanda’da aşırı sağcı olduğu bilinen Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders, geçen sene baş örtüsü ve kurban kesimlerinin yasaklanması açısından birkaç kez yasal girişimlerde bulunmuştu.  

İsveç’te ulusal basına demeç veren Eğitim Bakanı Anna Ekström, ülke genelinde Müslümanların okul inşa etmesini yasaklamak amacıyla her türlü dini kesimin okul inşa etmesini yasaklayan bir yasa çıkarttı. 

Yorumlar (0)