Avrupa ülkesinde sağlık hizmetleri felce uğradı

İspanya'da hekimlerin grevi ve solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak hasta sayısındaki yükseliş, sağlık merkezlerinde aşırı yoğunluğa ve sağlık hizmetlerinde aksamalara yol açtı.

DÜNYA 13.01.2023, 00:24 14.01.2023, 10:41
Avrupa ülkesinde sağlık hizmetleri felce uğradı

Başkent Madrid'de personel alımı, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve maaş artışı taleplerinin özerk yönetim hükümetince karşılanmadığı gerekçesiyle geçtiğimiz 21 Kasım tarihinde başlattıkları süresiz greve Noel'de ara veren ambulans ve aile hekimleri, 12 Ocak itibarıyla tekrar iş bıraktı.

Benzer şekilde Aragon, Navarra, Endülüs, Extremadura, Valensiya ve Katalonya özerk yönetimlerinde de hekimler bu ay içinde greve gitme yönünde karar aldıklarını açıkladı.



"Hastalar koridorlarda bekliyor"

Bazı hastanelerde hastaların 3-4 gün boyunca koridorlarda beklediği, acil servislerde yoğunluklar yaşandığı kaydediliyor. 

San Sebastian de los Reyes Prenses Sofia Hastanesi yöneticilerinden Maria Jesus Escobar, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Durumu ağır ve yaşlı hastaları koltuklarda yatırmak durumunda kalıyoruz çünkü yeterli sayıda yatağımız yok. Geçtiğimiz salı günü acile 79 hasta başvurdu. Bunlardan 46'sının yatışı gerekiyordu ve yalnızca beş hekimimiz vardı. Hastalardan bazıları servise yatış yapabilmek için üç gün boyunca koridorda bekliyor." diye konuştu.

Başkentteki La Paz Hastanesinin personelleri de 32 yatağın bulunduğu serviste 49 hastanın, 34 kişi kapasiteli hasta kabul odasında ise 62 kişinin beklemekte olduğunu dile getirdi. 

Toledo Üniversite Hastanesinde ise 63 kişinin yatış için üç gündür beklediği bildirildi.



Bakan Darias diyalog çağrısı yaptı

Öte yandan, Sağlık Bakanı Carolna Darias, grevlerin durdurulması için özerk yönetim hükümetlerine ve sendikalara diyalog kurma çağrısı yaptı.

Darias ayrıca, ABD'de hızlı bir şekilde yayılan ve AB (Avrupa Birliği) ülkelerine de gelen koronavirüsün alt varyantı 'Kraken'e karşı İspanyalıları uyararak, özellikle yaşlılara koronavirüs aşısı hatırlatma dozu olmaları önerisinde bulundu.

Yorumlar (0)