Avrupa ülkesinde, emekliler sokağa indi: "Alım gücümüz yok oldu"

İspanya'da emekliler, "hayat pahalılığına" karşı gösteri yaparak, ülkede yaşanan fiyat artışlarına karşı Madrid'te tepki gösterdi.

DÜNYA 15.10.2022, 17:41 16.10.2022, 16:21
Avrupa ülkesinde, emekliler sokağa indi: "Alım gücümüz yok oldu"

Rusya-Ukrayna savaşının ardından yaşanan enerji krizi ve fiyat artışlarına karşı İspanya'da eylül ayından bu yana her hafta sonu farklı sektörlerden işçiler protesto düzenliyor.

Madrid’de protesto gösterileri

Hükümet enerji krizine karşı açıkladığı tedbir paketlerinin haricinde memur ve emeklilerin maaşlarına kademeli olmak üzere zam yapacağını duyurdu.

İspanya'da emekliler, ülkedeki fiyat artışlarına karşı başkent Madrid'de gösteri yürüyüşü yaptı.

Binlerce kişi, kent merkezinde "kamu hizmeti, emeklilik, sağlık, maaşların savunulması" başlığıyla yapılan yürüyüşe katıldı.

"Satın alma gücümüz yok oldu"

İspanya'da emekliler, 2021'de yüzde 3, 2022'de yüzde 6'dan fazla olmak üzere satın alma güçlerinde kayıp yaşadıklarını ve yüksek enflasyonun en büyük mağdurlarından olduklarını söylüyor.

Maaş artışını yetersiz buluyorlar

Emekliler, sol koalisyon hükümetinin açıklamış olduğu yüzde 8,5 maaş artışının yeterli olmadığını öne sürdü.

"Organize bir soygunla karşı karşıyayız"

Emeklilerin bağlı oldukları sivil toplum örgütleri tarafından okunan manifestoda, "Cebimizdeki paraları çalıp, ekonomi sektörlerine veriyorlar. Organize bir soygunla karşı karşıyayız. Öte yandan, bizi işçilerle karşı karşıya getirmek istiyorlar. Utanç verici bir durum bu." sözleri kullanıldı.

“Sokaklarda kalmaya devam edeceğiz"

Ayrıca manifestoda, "Bize dayatılmış olan karşı reformlar tersine çevrilene, emekli maaşlarında ve işçi maaşlarındaki cinsiyet farkı ortadan kaldırılana, emeklilikte kaybedilen haklar kazanılana kadar sokaklarda kalmayı sürdüreceğiz. Reformlar, adaletli bir servet dağılımı oluşturmak, kaliteli ve evrensel kamu ve toplum hizmetlerini iyileştirmek ve garanti etmek içindir." açıklaması yapıldı.

Yorumlar (0)