Avrupa ülkesi, artan intihar vakalarına karşı alarma geçti

İspanya Sağlık Bakanlığı tarafından son senelerde çok fazla yükseliş yaşayan intihar vakalarının önüne geçebilmek adına ücretsiz acil telefon hattı kuruldu.

DÜNYA 10.05.2022, 15:53
Avrupa ülkesi, artan intihar vakalarına karşı alarma geçti

İspanya’da günlük olarak takribi 11 kişinin intihar ederek hayatına son verdiği belirtiliyor. Sağlık Bakanı Carolina Darias Akıl Sağlığı Eylem Planı'nı geçerli hale getirerek, "Büyük bir sessizlik vardı. Bundan kurtulup artık tartışmaya geçmemiz gerekiyordu. Son olarakta bu konuyla ilgili eylemlerin yapılması lazımdı. Şu anda yürürlüğe geçen bu eylem planı ilk hareketlenme olarak kabul edilebilir. İntihar vakaları, çözülmesi gereken saklı bir dramı içerisinde barındırıyor" şeklinde ifade etti.

“Susturulmuş bir problem”

Ekonomik problemler ve yaşanan pandeminin intiharlarda rol oynadığını belirterek, halk için "susturulmuş bir problem" olduğunu ve bundan kurtulmanın gerekliliğine dikkat çeken Darias, "Ülkemizde her geçen gün 220 kişi intihar düşüncesine girerek bu eylemde bulunuyor. Bunu yapan kişiler arasında 11'i yaşamını yitiriyor. 2021 senesinde intihar vakalarına nazaran bir önceki seneye göre yüzde 7,5 bir yükseliş meydana geldi" dedi.

Görüşmeler gizlilik içerisinde sağlanacak

Alınan Eylem Planıyla beraber haftanın her günü kesintisiz olarak hizmet sağlayacak intihar önleme telefon hatları kurulacak. Görüşmeleri uzman psikologların gerçekleştireceği, özel olarak sağlanacağı, kişi haklarına saygı duyulacağı ve telefon faturalarında aramaların yer almayacağı belirtildi. İntihar olaylarına ise acil müdahale edileceği açıklandı.

İspanya'da 2020 senesinde 3 bin 941 kişi intihar vakalarına karışırken, bunların içerisinde 300 kişinin 14-29 yaş aralığında olması göze çarpmıştı.

İntihar vakalarına karşı İspanya’da sivil toplum kuruluşları ilk defa Eylül 2021 tarihinde sokaklara inerek eylemler düzenlemişti.

Yorumlar (0)