Avrupa Parlamentosu, Brexit Anlaşması'nı onayladı

Avrupa Parlamentosu (AP), İngiltere'nin Avrupa Birliğinden (AB) ayrılık koşullarını içeren Brexit Anlaşması'nı onayladı. İngiltere, 47 yıllık AB macerasının sonlanacağı 31 Ocak'tan sonra AB bayraklarını indirecek.

DÜNYA 30.01.2020, 10:16
Avrupa Parlamentosu, Brexit Anlaşması'nı onayladı

Avrupa Parlamentosu'nun Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, İngiltere'nin yaklaşık yarım yüzyıllık AB üyeliğini sonlandıracak Brexit Anlaşması, 49 "hayır" oyuna karşın 621 "evet" oyuyla kabul edildi.

Oylama sonrası bazı parlamenterler gözyaşlarını tutamazken, bazıları da "her zaman birlikteyiz" yazan atkılarla şarkı söyledi.

Brexit Partisi'nin aşırı sağcı lideri Nigel Farage ise oylama sonrası sevinç gösterilerinde bulunarak Britanya bayraklı çoraplarını gösterdi. 

Brexit Anlaşması'nın kabul edilmesi AB Konseyinde yapılacak oylama ile sonuçlandırılacak.

Formalite olan oylama sonrası 31 Ocak Cuma gününün gecesi, İngiltere AB'den ayrılacak ve İngiltere'nin 73 AP üyesi koltuğu boşaltılacak. Söz konusu 73 sandalye, AB üyesi 27 ülkeye nüfusları oranında dağıtılacak.

Brexit anlaşmasına göre, ülke 31 Aralık'a kadar fiilen AB'nin üyesi kalacak olsa da siyasi karar mekanizmalarına davet edilmedikçe katılamayacak.

İngiltere 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile brexit kararı almıştı.

Yorumlar (0)