Avrupa'nın huzuru kaçtı! Alman Başbakan Scholz'dan "emperyalizm" itirafı!

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa'ya emperyalizmin geri döndüğünü söyledi.

DÜNYA 18.07.2022, 11:43 18.07.2022, 11:51
Avrupa'nın huzuru kaçtı! Alman Başbakan Scholz'dan "emperyalizm" itirafı!

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları altıncı ayında da devam ediyor. Bir taraftan Rusya'ya yönelik yaptırımlar, diğer taraftan Rusya'nın misillemeleri, küresel ekonomiyi daha da sıkıntıya sokuyor.

Avrupa zor günlerden geçiyor

Belli bir refah ortamına ulaşan Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya'nın enerjide kısıtlamaya giderek uygulamış olduğu karşı yaptırımlar ve Ukrayna'dan gıda sevkiyatını önlemesi sebebiyle, seneler sonra alışık olmadıkları bir biçimde günden güne daha da sıkıntılı günler geçiriyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un kaleme almış olduğu bir makalede, siyasetin gerçeğin görülmesiyle birlikte başladığına dikkat çekerek "Gerçek olan, Avrupa'ya emperyalizmin geri döndüğüdür." sözlerini kullandı.

"Rus füzeleri, küresel barışı moloza çevirdi"

Pek çok ülkenin karşılıklı bağımlılıkların ve ekonomik ilişkilerin, aynı zamanda güvenlik ve istikrarı sağlayacağını dilediğini fakat Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Ukrayna'ya karşı yürüttüğü işgal harekâtı ile bu umudu gözle görülür bir biçimde yok ettiğini söyleyen Scholz, Rus füzelerinin yalnızca Ukrayna'yı değil, Avrupa ve uluslararası barışı da moloz haline getirdiğini belirtti.

"Sovyetler dahi enerjiyi silah olarak kullanmadı"

Putin'in gaz sevkiyatını engelleyerek enerjiyi bir silah olarak kullandığını belirten Scholz, Soğuk Savaş esnasında Sovyetler Birliği'nin dahi bunu yapmadığına dikkat çekti.

Alman ordusunun ve sivil savunmanın durumu ile Rus enerjisine yönelik aşırı bağımlılığa vurgu yapan Scholz, bütün bunların Soğuk Savaş'ın bitmesinden sonra yanlış bir güvenlik duygusunda olunduğunun işareti olduğunu dile getirdi.

"Ne kadar fazla enerji tasarrufu yaparsak iyi"

Scholz, Almanya'yı daha dirençli ve güvenli, Avrupa Birliği'ni de egemen ve uluslararası düzeni sürdürülebilir hale getirmelerinin şart olduğunu vurguladı.
Küresel ekonominin yıllardır görülmemiş bir sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu belirten Scholz, şunları söyledi:

"Kıt ham maddeler, kırık tedarik zincirleri, enerji piyasalarında savaşın yol açtığı belirsizlik, bütün bunlar dünya genelinde fiyatları artırıyor. Hiçbir ülke dünyada tek başına, böyle bir gelişmenin karşısında duramaz. Sendikalar, siyasi ve bilimsel karar alıcılar arasındaki eylemin bir parçası olmak üzere bu ülkede kararlaştırdığımız gibi, el ele vermeli ve birbirimize bağlı kalmalıyız. O zaman girdiğimizden daha bağımsız ve güçlü bir şekilde krizden çıkacağımıza inanıyorum. Bizim hedefimiz bu."

Alman halkına da çağrı yapan Scholz, "Önümüzdeki dönemde hepimiz; haneler, sanayi, topluluk ve kasabalar, ne kadar fazla enerji tasarrufu yaparsak iyi." açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)