Avrupa'nın Hafter tepkisi büyüyor

AB, Libya'da Hafter güçlerinin göçmenleri vurmasına ilişkin yaptığı açıklamada, sığınmacı ve göçmenler dahil sivillere karşı saldırıların kesinlikle kabul edilemeyeceğini ve sorumluların hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

DÜNYA 03.07.2019, 16:08 03.07.2019, 16:16
Avrupa'nın Hafter tepkisi büyüyor

Avrupa Birliği'nden (AB) Libya'da Hafter güçlerinin göçmenleri vurmasına ilişkin yapılan açıklamada, "Sığınmacı ve göçmenler dahil sivillere karşı saldırılar kesinlikle kabul edilemez. Saldırıları esefle karşılıyoruz. Sorumlular hesap vermelidir." ifadelerine yer verildi.

Libya'da General Halife Hafter'e bağlı güçlere ait uçaklar, başkent Trablus'un doğusunda, düzensiz göçmenlerin bulunduğu bir barınma merkezine yönelik saldırı düzenlemiş, saldırıda 44 kişinin hayatını kaybettiği ve 130'dan fazla kişinin yaralandığı belirtilmişti. 

Almanya'dan saldırıya kınama

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Rainer Breul, Federal Basın Merkezinde gerçekleştirilen basın toplantısında, Libya'da dün düzenlenen saldırının tam olarak aydınlatılması gerektiğine dikkat çekti. Sorumluların bir an önce belirlenerek yargıya teslim edilmesi çağrısında bulunan Breul, "Göçmen merkezine yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Sorumlular derhal ortaya çıkartılıp yargıya teslim edilmelidir." dedi.

Breul, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyinin bu saldırıyla savaş suçu işlediğini bildirdi. 

Saldırıya ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Salame ile temas halinde olduklarını kaydeden Breul, tarafları BM çatısı altında görüşmeye davet etti. 

Breul, saldırının arkasında Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in olup olmadığı yönündeki soruya, "Libya'da daimi bir temsilciliğimiz yok. O nedenle tam olarak kendi bulgularımız yok ancak saldırının tüm yönleriyle tam olarak aydınlatılmasını istiyoruz." karşılığını verdi. 

Fransa'dan tansiyonu düşürme çağrısı 

Fransa Dışişleri Bakanlığı ise konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Fransa, Tacura bölgesinde bulunan barınma merkezine yapılan ve 40'tan fazla kişinin hayatını kaybetmesine ve yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olan saldırıları kınıyor. Bu merkez, Trablus'a yönelik saldırıların başladığından bu yana ikinci kez hedef alındı." ifadelerine yer verdi. 

Açıklamada, Libya'da tüm taraflara derhal tansiyonu düşürme ve saldırıları sonlandırma çağrısı yapılırken, tarafların Birleşmiş Milletlerin (BM) himayesindeki siyasi sürece dönmesi talep edildi. 

BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'nın çalışmalarının da desteklendiği bildirildi. 

Yorumlar (0)