Avrupa'nın doğal gaz sorununu Azerbaycan çözecek!

Rusya gazına bağımlılığını azaltmak isteyen Avrupa Birliği (AB), Azerbaycan ile anlaşma sağladı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Azerbaycan'dan Avrupa'ya gelen gaz sevkiyatını iki katına çıkaracaklarını söyledi.

DÜNYA 18.07.2022, 16:23 Hakan Öksüz
Avrupa'nın doğal gaz sorununu Azerbaycan çözecek!

Ukrayna-Rusya savaşı, küresel çapta doğal gaz krizinin yaşanmasına yol açtı. Rusya'ya yaptırım uygulayan Batılı devletler, Ukrayna'ya yaptıkları ekonomik ve askeri yardımları artırdı. Rusya Devlet Başkanı Putin'in emriyle bu yaptırımlara karşılık verildi. Rus şirketi Gazprom, Avrupa'ya giden doğal gazı kıstı. Özellikle Rus gazına bağımlı ülkelerde derin şekilde hissedilen krizin etkileri Avrupa geneline yayıldı.

Twitter'dan duyuruldu

Avrupa Birliği (AB), Rusya'ya duyulan doğal gaz bağımlılığını sona erdirmek için harekete geçti. Konuyla ilgili Twitter'dan açıklamada bulunan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Azerbaycan ile anlaşma sağladıklarını duyurdu. Güvenilir ve Avrupa dostu enerji tedarikçilerine yöneldiklerini kaydeden Leyen, bu nedenle Azerbaycan ile ortaklık kurulduğunu belirtti.

"Gaz sevkiyatı iki katına çıkacak"

Leyen, mesajında "Önümüzdeki yıllarda Azerbaycan'dan Avrupa'ya gelen gaz sevkiyatını iki katına çıkarmak istiyoruz. Azerbaycan, Avrupa'nın doğal gaz sıkıntısının çözülmesi için anlaşma yapılabilecek güvenilir bir ortak. İklim dostu politikasıyla son yıllarda önemli atılım yaptılar. İnanıyorum ki bu anlaşma sayesinde Avrupa'nın enerji arzını güvene alacağız." ifadelerini kullandı.

Leyen'den Azerbaycan temasları

Resmi temaslar kapsamında Azerbaycan'a giden Ursula von der Leyen, doğal gaz alımı anlaşması için birçok yetkiliyle görüşme yaptı. Enerjiden Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Kadri Simson, bu görüşmelerde Leyen'e danışmanlık yapıyor. Azerbaycan'ın uluslararası otoriteler tarafından kanıtlanmış 1,3 trilyon metreküplük doğal gaz rezervi bulunuyor. Aliyev yönetimi, Azerbaycan'ın doğal gaz üretim kapasitesini artırmak için inşa edilen ilâve boru hatları ile kazancını yükseltmek istiyor.

Yorumlar (0)