Avrupa Konseyi: YSK'nın Türk halkına borcu var

Avrupa Konseyi'nden iptal edilen 31 Mart İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi hakkında bir açıklama geldi. Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Heyeti Başkanı Dawson, YSK'nın seçimin iptali konusunda Kongre ve daha da önemlisi Türk halkına, sandık başkanlarının memur olmamasının seçimleri nasıl etkilediği konusunda açıklama borcu bulunduğunu ifade etti.

DÜNYA 24.06.2019, 17:06 24.06.2019, 18:06
Avrupa Konseyi: YSK'nın Türk halkına borcu var

Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Heyeti Başkanı Andrew Dawson, iptal edilen İBB seçimlerine atıfta bulunarak, YSK'nın seçimin iptali konusunda Kongre ve daha da önemlisi Türk halkına, sandık başkanlarının memur olmamasının seçimleri nasıl etkilediği konusunda açıklama borcu bulunduğunu ifade etti. 

Kongre'den yapılan yazılı açıklamada, 23 Haziran'da Türk yetkililerin daveti üzerine 13 ülkeden gelen 14 gözlemcinin, İstanbul'da 30 semtte toplam 90 sandıkta gözlem yaptığı ifade edildi. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen ve heyete başkanlık eden İngiliz üye Andrew Dawson, oy verme merkezlerinin çoğunda sandık görevlilerinin işlerini iyi bir şekilde yerine getirdiğini belirtti. 

Dawson, genel olarak 10,5 milyon seçmenin çoğunluğu için oy vermenin düzenli şekilde gerçekleştirildiği açıklamasında bulundu. 

"Halkın iradesine saygı duyulması gerekiyor"

Demokratik seçimlerin sadece oy saymayla sınırlı olmadığına dikkat çeken Dawson, halkın iradesine saygı duyulması, tüm adayların adil ve eşit fırsatlara sahip olmasının sağlanmasının gerektiğini vurguladı. 

Dawson, demokratik seçimlerin her şeyden önce Avrupa Konseyinin temel değerleri olan demokrasi, hukukun üstünlüğü, yasal güvence, insan hakları, ifade ve basın özgürlüğü anlamına geldiğini kaydetti. 

"YSK'nın Türk halkına açıklama borcu var"

YSK'nın seçimin iptali konusunda Kongre ve daha da önemlisi Türk halkına, sandık başkanlarının memur olmamasının seçimleri nasıl etkilediği konusunda açıklama borcu bulunduğunu belirten Dawson, Avrupa Konseyi avukatları ve Venedik Komisyonu uzmanlarından, bu konuyu daha derinlemesine incelemelerini ve 31 Mart İstanbul seçimlerinin iptali konusunda yasal görüşlerini hazırlamalarını talep edebileceklerine dikkat çekti.

Seçim kurallarının adil olması, seçimlerden önce ve sonra tutarlı şekilde uygulanması gerektiğine işaret eden Dawson, Avrupa Konseyinin ilgili bağlayıcı maddeleri çerçevesinde, adaylıkları kabul edilen kişilerin kazanmaları halinde göreve gelebilmeleri gerektiğini vurguladı.

"Seçimler konusunda karar verecek en iyi yer sandık"

Dawson, dün yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin, "İstanbullular, gergin şartlar altında da olsa, iyi organize edilmiş ve şeffaf bir seçimle yeni belediye başkanı seçti. Sonuç çok açık. Seçmenlerin serbestçe ifade ettiği iradeye saygı gösterileceğini umuyoruz. Seçimler konusunda karar verecek en iyi yer mahkeme değil, sandıktır. Oy verme merkezleri, seçmenlerle dolu olmalı. Avukatlarla doldurulmaları gerekmemeli." açıklamalarında bulundu. 

Açıklamada, Kongre'nin yenilenen İstanbul seçimleri dahil yerel seçimlere ilişkin hazırlayacağı raporun 28 Haziran'da Brüksel'deki Kongre Toplantısı'nda, 3 Temmuz'da Oslo'da Kongre İzleme Komitesi Toplantısı'nda görüşüleceği ve 29-31 Ekim'de Strazburg'da yapılacak Kongre Genel Kurul Toplantısı'nda sunulacağı bildirildi. 

Yorumlar (0)