Avrupa Komisyonu tam kadrosuna kavuştu

Avrupa Komisyonu, Macaristan'ın Komisyoner adayının da onaylanması ile tam sayısına kavuştu.

DÜNYA 19.11.2019, 10:08
Avrupa Komisyonu tam kadrosuna kavuştu

Avrupa Parlamentosu, Macaristan'ın Avrupa Komisyonu için Komisyoner adayı gösterdiği Oliver Varhelyi'nin adaylığını onayladı. Avrupa Parlamentosu'nun bu onayıyla birlikte aylardır tam anlamıyla oluşturulamayan Avrupa Komisyonu üye sayısı tamamlanmış oldu.

Orban'la yakınlığı şüphe uyandırdı


Macaristan'ın Komisyoner adayı Oliver Varhelyi

Macar aday Oliver Varhelyi, Başbakan Viktor Orban'la yakın bağlantıları yüzünden en başta büyük şüphe uyandırmıştı ancak sürecin sonunda pozisyonu onaylandı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği politikalarına karşıtlığı, Birlik değerlerini zedeleyici davranışları ve hukukun üstünlüğünü tehlikeye attığı iddiaları yüzünden Birlik siyasileri tarafından pek sıcak bakılan bir siyasetçi değil.

"Daha güçlü bir Avrupa için!"

Avrupa Birliği'nin Komşuluk ve Genişleme Politikaları Komisyoneri olarak onaylanan Oliver Varhelyi, "Ursula von der Leyen'in takımının parçası olmak çok büyük bir onur! Daha güçlü bir Avrupa için hep beraber!" ifadeleriyle mutluluğunu belirten bir tweet attı.

Komisyon, Parlamento'nun onayını bekliyor


Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen

Komisyon için bir sonraki sınav, tam kadro olarak Avrupa Parlamentosu'nun onayını almak olarak gözüküyor. Her Komisyoner'in farklı bir görev alanına sahip olduğu ve Almanya'nın eski Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in başkanlık yapacağı Avrupa Komisyonu, önümüzdeki hafta gerçekleşmesi planlanan bir oylamaya tâbi tutulacak.

Onayla birlikte 1 Aralık'ta işbaşı yapılacak

Temmuz ayında seçilen von der Leyen, Komisyon tarihinin ilk kadın başkanı olacak. Normal koşullar altında 1 Kasım'da göreve başlaması planlanan Komisyon, Romanya ve Macaristan'ın gösterdiği adayların onaylanmaması yüzünden 1 aylık gecikme ile 1 Aralık'ta görevine başlayacak.

Yorumlar (0)