Avrupa Komisyonu: Schengen'e dâhil edilebilirler

Avrupa Komisyonu, Hırvatistan'ın Schengen bölgesine alınmak için hazır olduğunu belirtti.

DÜNYA 22.10.2019, 17:52
Avrupa Komisyonu: Schengen'e dâhil edilebilirler

Avrupa Komisyonu, 2013 yılında Avrupa Birliği'ne (AB) üye olan Hırvatistan'ın, AB içindeki sınırların ortadan kalkmış olduğu Schengen bölgesine dâhil edilebileceğini söyledi.

Hırvatistan, 2013 yılında AB'ye girmişti ancak göçmen rotaları için önemli bir noktada olduğundan dolayı, dış sınırlarının kontrolünü yeterli derece sağlayabilene kadar Schengen bölgesinden ayrı tutulmuştu.

Ülkenin Schengen bölgesine katılımının, Hırvat ekonomisine büyük bir katkı yaratması bekleniyor. Ülke ekonomisinin beşte birini oluşturan turizm sektörü, özellikle güçlenecek alanların başında görülüyor.

Fransa bu sefer ne karar verecek?

AB Göç Komisyoneri Dimitris Avramopulos, "Hırvatistan, Schengen bölgesine dâhil edilebilmek için gerekli önlemleri almıştır" diyerek ülkeye müjdeli haberi verdi.

Hırvatistan'ın Schengen bölgesine katılımı, AB üyesi bütün ülkelerin onaylamasına bağlı. Fransa, geçtiğimiz hafta Kuzey Makedonya ve Arnavutluk için üyelik sürecinin başlangıcı teklifini reddetmişti. Fransa'nın Hırvatistan konusunda ne karar vereceği bilinmiyor.

Avrupa Komisyonu, yaptığı açıklamaya eklediği bir notta "Hırvatistan, şu andaki bütün çalışmalarının yürütülmesi için çok çalışmaya devam etmek zorunda, dış sınırların kontrolü bu noktada büyük önem taşıyor" diyerek Balkan ülkesinin özellikle mülteciler konusunda oldukça dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0)