Avrupa İlaç Ajansı’ndan AstraZenaca aşısına onay

Avrupa İlaç Ajansı’nca AstraZeneca aşısının kullanılması için onay verilmesi tavsiye kararı çıktı.

DÜNYA 29.01.2021, 23:16 30.01.2021, 14:00
Avrupa İlaç Ajansı’ndan AstraZenaca aşısına onay

AB komisyonunun vereceği onay sonrası AstraZeneca aşısı Avrupa Birliği’nden kullanılabilecek üçüncü korona aşısı olacak.

EMA tarafından yapılan açıklamada aşının 18 yaşın üzerinde olan kişilerde kullanılabileceği ifade edildi. Brezilya, İngiltere ve Güney Afrika’da 24 bin kişinin katılım gösterdiği 4 klinik deneyin sonuçlarının incelendiğinin kaydedildiği açıklamada, 18 yaşın üzerinde olan kişilerde aşının etkili ve güvenli olduğu bilgisi paylaşıldı.

Yüzde 60 etkili

Açıklamada 4-12 hafta arasında iki doz olarak uygulanan AstraZeneca aşısının klinik deneylerde yüzde 60 oranında etkili olduğu kaydedildi. Çalışmalardaki katılımcıların büyük bir çoğunluğunun 18 ila 55 yaşın arasında yer aldığı, 55 yaşın üzerinde olan kişilerde aşının hangi oranda işe yaradığını ise gösterecek bir verinin henüz bulunmadığı kaydedildi.

Daha da ileri yaşlarda olan kişilerde aşının kullanımı

Açıklamada, “Fakat bu yaş grubu için bir bağışıklık tepkisi görüldüğü için koruma beklenmektedir. Diğer aşılardan elde edilmiş olan tecrübelere dayanıp EMA uzmanları daha da ileri yaşlardaki kişilerde aşının kullanılabileceğini düşünmektedir.” şeklinde ifadeler kullanıldı.

Avrupa Birliği’nde öncesinde de Moderna ve BioNTech-Pfizer firmalarının geliştirmiş olduğu aşılara onay çıkmıştı.

Yorumlar (0)