Avrupa İlaç Ajansı: Kan pıhtılaşması ile aşı arasındaki bağlantı bulundu

EMA (Avrupa İlaç Ajansı) Genel Direktörü Emer Cooke, COVID-19'a karşı geliştirilen Johnson & Johnson aşısının yararının riskinden daha fazla olduğunu dile getirerek, kan pıhtılaşması vakaları ile aşı arasında ilişki olduğunu açıkladı.

DÜNYA 20.04.2021, 20:05
Avrupa İlaç Ajansı: Kan pıhtılaşması ile aşı arasındaki bağlantı bulundu

EMA Genel Direktörü Cooke, gerçekleştirdiği basın toplantısında, Johnson & Johnson tarafından geliştirilen ve kan pıhtılaşması vakalarıyla ilişkisi olduğundan şüphelenilen koronavirüs aşısıyla ilgili EMA’nın görüşlerini bildirdi. Cooke, Johnson & Johnson aşısının yararının riskinden çok daha fazla olduğunu belirtti.

"Aşı ile ölümler arasında bağlantı var"

Kan pıhtılaşmasının çok ender olarak görülen bir yan etki olduğunu kaydeden Cooke, aşının ABD'de 7 milyon kişiden sadece 8’inde nadir kan pıhtılaşması meydana getirdiğini söyledi. Cooke, aşı ile öldürücü yan etki vakaları arasında muhtemel ilişki bulduklarını da belirtti. Cooke, söz konusu aşının kullanılıp kullanmayacağına resmi makamların karar vereceğini ve bahse konu yan etkinin Avrupa kıtasında henüz görülmediğini duyurdu.

"Erken müdahale, can kayıplarını önleyebilir"

Aşıların koronavirüs ile mücadelede çok önemli bir rol oynadığını ifade eden Cooke, bazen deneylerde yan etkilerin tespitinin çok zor olduğunu açıkladı. Araştırmaların sürdüğünü kaydeden Cooke, "Elimizdeki verileri daha derinlemesine araştırmak için Johnson & Johnson üzerinde deneyler yapacağız." dedi. Hastaların ve doktorların belirtilerden haberdar olmalarının bir hayli önemli olduğunu kaydeden Cooke, "Bir uzmanın erken müdahalesiyle hayat kurtarmak mümkün." sözlerini sarf etti. 

Ne olmuştu?

ABD federal sağlık kurumlarınca gerçekleştirilen açıklamalarda, Johnson & Johnson'ın ürettiği tek dozluk COVID-19 aşısının uygulandığı 6 kişide kan pıhtılaşması görülmesinin ardından aşının kullanımının durdurulması yönünde öneride bulunulmuştu. Tüm bunların akabinde şirket, aşının Avrupa'daki dağıtımını durdurma kararı almıştı. 

Yorumlar (0)