Avrupa doğalgazda zirve yaptı

Pandeminin tüm dünya ile birlikte Avrupa’ya olumsuz yankıları ekonomide ilk işaretlerini veriyor. Avrupa kıtasında doğalgaz fiyatları kasım vadeli kontratlarda megavatsaat başına 119 euro’ya çıkarak rekor kırdı

DÜNYA 06.10.2021, 10:29 07.10.2021, 09:42
Avrupa doğalgazda zirve yaptı

 Avrupa’da koronavirüs salgını ile mücadelede kısıtlamaların gevşemesi, ekonomik olarak düzelme adımları, havaların soğuyarak doğalgaz tüketiminin artması ve arzın elde yeteri kadar bulunmaması gibi sebepler doğalgaz fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.  

 Merkezi Hollanda olan sanal doğalgaz ticaret noktası olarak faaliyet gösteren TTF'de işlem gören vadeli kontratlarda büyük artışlar yaşandı. 1 megavatsaat doğalgazın fiyatı aynı gün içinde öngörülemeyecek şekilde artarak 119 euroya çıktı. Bu gelişmelerin ardından kasım vadeli gaz sözleşmelerinin fiyatı bir günde yüzde 22 gibi astronomik bir artış gösterdi. TTF'de kasım vadeli gaz kontratları henüz bu ayın başında 1 Ekim tarihinde 96 euro seviyesindeydi.

Fiyat artışının sebepleri belli

Fiyatlardaki bu artışın sürekli olmasında kışın başlangıcı olarak kabul edilen 1 Ekim tarihinin öncesinde Rusya’dan Avrupa’ya gönderilen doğalgaz miktarının olması gerekenden az olması, kömürden elektrik üretiminde uygulanan karbon fiyatlarının önlemez artışı ve yeraltına bulunan doğalgaz depolama tesislerindeki rezervlerin çok düşük olması gibi sebepler gösteriliyor.

 AB ülkeleri, şu anda ihtiyaç duyulan doğalgazın yüzde 90 gibi büyük bir oranını ithal ediyor.

Yorumlar (0)