Avrupa, doğalgaza alternatif arıyor: LPG gündemde

Rusya’ya uygulanan ambargolar sebebiyle doğalgaz tedarikinde sıkıntı yaşayan Avrupa ülkeleri, alternatif arayışına başladı. Bu kapsamda geçici bir süreliğine LPG’nin kullanılması değerlendiriliyor. 

DÜNYA 06.06.2022, 15:02
Avrupa, doğalgaza alternatif arıyor: LPG gündemde

Ukrayna’nın işgaliyle birlikte özellikle Batı dünyası tarafından Rusya’ya uygulanan ağır ambargolar, Avrupa devletlerini de enerji krizine soktu. Pek çok ülke doğalgaz tedariki konusunda sıkıntı yaşarken, bu kapsamda alternatif çözümler için çalışmalara hız verildi. Doğalgazın yerine geçici bir süreliğine LPG’yi kullanmayı planlayan birçok Avrupa devleti, enerji sorununu bu yöntemle aşmayı planlıyor. 

Türkiye 15’i aşkın ülkeden LPG ithalatı gerçekleştiriyor

Sıvılaştırılmış petrol gazı olan LPG, Türkiye’de de uzun yıllardır kullanılıyor. Türkiye, 15’i aşkın ülkeden LPG ithalatı gerçekleştiriyor. Türkiye’nin bu kapsamda en çok ithalat yaptığı ülkeler ABD, Yunanistan, Cezayir, Norveç ve Kazakistan olarak ön plana çıkıyor. Çevre dostu özelliği taşıyan LPG’nin doğalgaza kıyasla tedarik bağımlılığı da düşük seviyede bulunuyor. 

Rusya’nın LPG piyasasındaki payı yüzde 3-6 arasında

LPG piyasasında Rusya’nın payı yüzde 3-6 arasında seyrediyor. 2015’te Rusya’dan 907 bin ton LPG ithal eden Türkiye, 2020 yılında ise bu rakamı 45 bine kadar düşürdü. 2015’te Amerika Birleşik Devletleri’nden ithal edilen 280 bin ton LPG ise 2020 yılında 1 milyon tonu aştı. 

LPG, hangi konularda doğalgaza alternatif olabilir?

Konu hakkında görüşlerini paylaşan uzmanlar, LPG’nin geçici olarak doğalgaza alternatif olabileceğini belirttiler. Pişirme ve ısınma gibi konularda LPG’nin doğalgazın boşluğunu doldurabileceğini belirten uzmanlar, gerekli teknik çalışmalarla enerji krizinin kısmen çözülebileceğini vurguladılar. Doğalgazda olduğu gibi herhangi bir şebeke bağlantısı bulunmayan LPG; dökme LPG ve tüp gaz olarak kullanılabiliyor. Tüplü ısıtma sisteminin, kış aylarında yaşanması muhtemel doğalgaz krizine karşı geçici bir çözüm olabileceği düşünülüyor. 

Yorumlar (0)