Avrupa'da son 500 yılın en kurak dönemi mi yaşanıyor?

Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi'nde görevli olan Andrea Totti, 2022 yılında Avrupa'daki kuraklığın dehşet verici boyutlara ulaştığını söyledi. Kesin verilere ulaşmak için yıl sonunu beklemek gerektiğini kaydeden Totti, "Avrupa'da son 500 yılın en kurak dönemini yaşıyor olabiliriz." diye konuştu.

DÜNYA 15.08.2022, 11:15 Hakan Öksüz
Avrupa'da son 500 yılın en kurak dönemi mi yaşanıyor?

Avrupa genelinde bu yılın yaz aylarında görülen yüksek sıcaklıklar nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti. Özellikle Temmuz ayında hava sıcaklığı tavan yaptı, Avrupa adeta kavruldu. Bazı ülkelerde son 100 yılın en yüksek sıcaklık değerleri kaydedildi, termometreler 45 dereceye ulaştı. İnsan sağlığı üzerinde yıkıcı etkilere yol açan yüksek sıcaklıklar, su kaynaklarını da kuruttu. Kıta genelinde tarım ürünleri zarar gördü, gıda üretimi yavaşladı.

Son 2 aydır yeterli yağış yok

Avrupa'nın kuzey kesimleri yağış aldı ancak diğer bölgelerde son 2 ayda yeterli yağış görülmedi. Meteoroloji uzmanlarının kuraklıkla ilgili açıklaması dehşet uyandırdı. Uzmanlara göre 2022 yılının yaz mevsimi, son 500 yıl boyunca Avrupa'da tespit edilen en kurak dönem olabilir. 

Andrea Totti: "2018'den bile daha sıcak"

Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi'nde görevli olan Andrea Totti, 2022'deki kuraklığın boyutlarına ilişkin kesin konuşabilmek için yılın bitmesi gerektiğini söyledi. 2018'deki kuraklığın, son 500 yılın en kötüsü olduğunu kaydeden Totti, "Bu yıl şimdiye kadar 2018'den bile beterdi. Kıta genelinde yaşanan kuraklık, iklim değişikliğinin açık bir göstergesi." dedi.

Yüksek sıcaklıklar eylül ayında da sürecek mi?

Kıta genelinde su seviyelerinde ciddi bir azalmanın meydana geldiğini aktaran Avrupa Kuraklık Gözlemevi, ülkelerdeki kuraklık seviyelerinin boyutlarını açıkladı. İngiltere'nin yüzde 17'sinde alarm verici seviyede bir kuraklığın görüldüğünü aktaran yetkililer, "Ülkenin yüzde 47'sinde kuraklık 'uyarı' düzeyinde. Özellikle İtalya, Fransa ve İspanya'da ciddi su kıtlığı var. Akarsu yatakları kurumaya yüz tuttu. Sıcaklıkların eylül ayı boyunca süreceği tahmin ediliyor. Orman yangınlarında da artış yaşanması bekleniyor." uyarısında bulundu.

Yorumlar (0)