Avrupa'da gerilim: Ülkeye girişini yasakladılar

Hırvatistan, II. Dünya Savaşı esnasında ülkedeki en büyük toplama kampı olarak da bilinen Jasenovac'ı bugün ziyarette bulunmayı planlayan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in Hırvatistan'a giriş yapmasının yasaklandığını duyurdu.

DÜNYA 17.07.2022, 19:55
Avrupa'da gerilim: Ülkeye girişini yasakladılar

Sırbistanlı lider Vucic'in Hırvatistanlı yetkililere resmi bilgilendirme yapmadan Pokrac ve Jasenovac'ı ziyarette bulunmak istemesi üzerine iki ülke arasında tansiyon yükseldi.

Hırvatistan tarafı: Kurbanlar bir araç, asla bir amaç değil

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlic Radman, gerçekleştirdiği basın toplantısında, Vucic'in diplomatik ilişkilerdeki protokolleri ihlal ettiğini kaydederek, ziyarete dair bilgileri resmi olmayan yollardan öğrendiğini ifade etti.

Sırbistan'ın Zagreb Büyükelçiliği'ne nota iletildiğini belirten Grlic Radman, "Her çeşit ziyaretin resmi kanallardan bildirilmesi lazım. Tersi bir durum bizim tarafımızdan asla kabul edilemez." diye konuştu.

Grlic Radman, ziyaretin başka maksatlar barındırdığını öne sürerek, "Ziyaret maksadının savaş kurbanlarını ziyarette bulunmak değil, siyasi olduğu düşüncesindeyim. Kurbanlar bir araç, asla bir amaç değil. Samimi bir şekilde yapılan ziyaret olduğunu düşünmüyorum." dedi.

Radman, bütün bu gelişmeler üzerine Vucic'in ülkeye girişinin yasaklandığını dile getirdi.

Sırbistan tarafı: Korkunç bir karar

Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakovic ise basın toplantısı yaparak, Hırvatistan'ın Belgrad Büyükelçiliği'ne nota iletildiğini fakat henüz teslim alınmadığını belirtti.

Hırvatistan'ın aldığı kararın 'korkunç' olduğunu ifade eden Selakovic, karşı önlemler alacaklarını duyurdu.

Selakovic, Vucic'in yalnızca Jasenovac'da bulunan anıtı ziyarette bulunmayı planladığını söyleyerek, 2021'de aralarında bakanların da yer aldığı 700'ü aşkın Hırvatistanlı diplomatın hiçbir resmi bilgilendirmede bulunmadan problemsiz bir şekilde Sırbistan'a girdiğini kaydetti.

Vucic ise kişisel sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Jasenovac'daki anıta da yer vererek, "Siz yalnızca işinizi yapın. Sırbistan halkı yaşamayı sürdürecek ve bunları unutmayacak." ifadelerine yer verdi.

Öte yandan, Vucic'in yarın bir basın toplantısı yaparak yasaklamaya dair açıklamalarda bulunacağı öğrenildi.

Jasenovac'ta 83 bini aşkın Roman, Yahudi, Sırp ve Hırvat katledildi

Hırvatistan'ın Jasenovac kentindeki en büyük toplama kampı, 1941 yılında Nazi müttefiki rejimce kurulmuş, 1945 yılında kapatılmıştı.

Kampta, II. Dünya Savaşı esnasında 83 bini aşkın Roman, Yahudi, Sırp ve Hırvat katledilmişti.

Yorumlar (0)