Avrupa'da enerji paniği! Işıklar kapatılıyor, tren seferleri azalıyor!

Rusya’nın gazını kapattığı Avrupa’da enerji krizi büyüyor. Üst üste yeni tasarruf tedbirleri duyuran Avrupa’da hapis cezası dahi gündeme gelirken, şirketler iflas ediyor, dev fabrikalar kepenk kapatıyor.

DÜNYA 07.09.2022, 10:55 07.09.2022, 17:09
Avrupa'da enerji paniği! Işıklar kapatılıyor, tren seferleri azalıyor!

Rusya'nın, süresiz bir şekilde Kuzey Akım gazını kısmasıyla iyiden iyiye panikleyen Avrupa'da her gün birbirinden ilginç tedbirler gündeme geliyor. Fransa'da hükümet, enerji tasarrufu kapsamında tren seferlerini azaltmayı planlıyor. İşte bazı ülkelerin, enerji krizi sebebiyle aldığı önlemler...

Fransa: Tren seferleri azaltılacak

Fransa'da, enerji tasarrufuna gitmek isteyen hükümet, bu kapsamda tren seferlerini azaltmayı hedefliyor.

Yerel basının iddiasına göre hükümet yetkilileri, Fransa'nın resmi demir yolu şirketi SNCF'den elektrik kesintisi halinde tren sayısını azaltma ihtimalini etraflıca ele almaları talimatını yolladı.

Almanya: Kamu binaları, tabelalar saat 22'den sonra kapatılacak

Almanya'da Rusya'dan ithal edilmekte olan gaza bağımlılığı azaltmak ve enerji tasarrufu amacıyla kamu binaları, anıtlar, tabelalar ve heykellerin ışıkları yerel saatle olmak üzere 22.00'den itibaren kapatıldı. 

Ayrıca hastaneler hariç kamu binaları, 19 derecenin üstünde ısıtılmayacak.

Ağır fiziksel işlerin gerçekleştirildiği alanlar 19 dereceden daha soğuk olabilecek.

Büyük salonlar ve fuar gibi insanların kalabalık bir şekilde kullandığı alanlar ise hiç ısıtılmayabilecek.

İtalya: Restoranlar mum ışığıyla aydınlanıyor

İtalya'da bazı restoranlar, elektrik faturalarında yaşanan artış sebebiyle ışıkları söndürüp mum yakmaya başladı.

Müşterilerin mum ışığında yemek yediği ve vakit geçirdiği anlar sosyal medyada gündem olurken, "Avrupa ve ötesinde sıcak bir sonbahar yaşanacak" değerlendirmesi yapıldı.

İsviçre: Hapis cezası gündemde

Enerji krizi tartışmalarının gündemi işgal ettiği İsviçre'de, kış mevsiminde enerji probleminin acil durum seviyesine gelmesi durumunda tasarruf tedbirlerini uygulamayanların hapis cezasına çarptırılacağı aktarıldı.

Basında çıkan haberde, kış mevsiminde yeterli doğal gaz bulunmaması halinde doğal gaz ile ısıtılan evlerde odaların ısı derecesinin 19 derece, sıcak suyun ise 60 dereceyle sınırlandırılacağı belirtildi.

Böylece elektrikli sobaların da yasaklanacağı, evlerdeki yüzme havuzu ve saunaların soğuk tutulacağı aktarıldı.

Belçika: Düşük vergi uygulaması uzatılacak

Belçika hükümeti, enerji faturalarındaki artışa karşı, doğal gaz, elektrik ve yakıttaki düşük vergi uygulamasını uzatmaya, kamu binalarında enerji tasarrufuna, nükleer santrallerin faaliyetlerini uzatmaya ve yüksek kârlı enerji firmalarını vergilendirmeye karar verdi.

İflas haberleri

Alman tuvalet kağıdı üreticisi Hakle, maliyetlerde yaşanan büyük artış sebebiyle iflas başvurusunda bulundu. Şirketin genel müdürü Volker Jung, kağıt sektörünün zorda olduğunu söyleyerek, "Savaşın başlamasıyla durum kötüye gitti. Maliyetlerdeki artışı yeterince müşterilere yansıtamadık" sözlerini kullandı. Kasım ayına kadar çalışanlara ödeme yapılacağı da açıklandı.

Rusya'dan rekor gelir: 158 milyar euro!

Rusya Ukrayna'daki savaşın 6 ayında kömür, gaz ve petrol ihracatından 158 milyar euro kazandı. Bu süreçte fosil yakıt fiyatlarının rekor düzeye ulaşması Rusya'nın düşen ihracatına karşın rekor kazanç elde etmesini sağladı.

Rusya'nın fosil yakıt ihracatından sağladığı gelir, savaşın Kremlin'e mâl olduğu belirtilen 100 milyar euroyu geçerek 6 ayda 158 milyar euro olarak hesaplandı. Fosil yakıt ihracat gelirleri, Rusya'nın bütçesine tahmini 43 milyar euro katkı sağladı.

En önemli gelir ham petrolden

Fosil yakıtlar arasında en yüksek gelir 76 milyar euroyla ham petrol ihracatından elde edilirken, Rusya'nın doğalgaz ihracatı 35 milyar euro, petrol ihracatı 26 milyar euro, sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatı 9 milyar euro ve kömür ihracatı 13 milyar euro oldu. Ülkenin ihracatında düşüş olmasına karşın, artan petrol, kömür ve gaz fiyatları Rusya'nın ihracat gelirlerinin yüksek seviyede olmasını sağladı.

Rusya'nın en büyük fosil yakıt ithalatçıları listesinde ilk sırayı 85 milyar euroyla Avrupa Birliği aldı.

AB içinde Rusya'dan en çok ithalatı Almanya 19 milyar euroyla yaparken, Hollanda 11,1 milyar euroyla, İtalya 8,6 milyar euroyla, Polonya 7,4 milyar euroyla, Fransa 5,5 milyar euroyla ve Bulgaristan 5,2 milyar euroyla yaptı. Belçika bu süreçte 4,5 milyar euro ve İspanya 3,3 milyar euroluk fosil yakıt ithalatı gerçekleştirdi. AB haricinde ülke bazında Çin'in Rusya'dan yaptığı ithalat 35 milyar euro, Hindistan'ın 6,6 milyar euro, Japonya'nın 2,5 milyar euro olurken, Türkiye'nin ithalatı ise 10,7 milyar euro olarak kayıtlara geçti.

Yorumlar (0)