Avrupa'da enerji krizi gün geçtikçe daha da büyüyor

Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasıyla birlikte artan enerji fiyatları ile enerji tedarikinde ortaya çıkan problemler Avrupa'nın en önemli gündem maddesi haline geldi.

DÜNYA 18.09.2022, 10:01 18.09.2022, 14:03
Avrupa'da enerji krizi gün geçtikçe daha da büyüyor

Avrupa’da geçtiğimiz hafta yatırımcı fiyatlarına yön veren temel unsur artan resesyon riski ve enerji kriziydi. Böylece uygulanması düşünülen tedbirler yakından izlenirken AB üyesi olan ülkelerin doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artışa karşı alınacak önlemleri görüşmek için tarihler 30 Eylül’ü gösterdiğinde Brüksel’de tekrar olağanüstü toplanacağı ifade edildi.

Resesyon kaygıları derinleşti

Artış gösteren doğalgaz ve elektrik fiyatlarından dolayı sektörde faaliyetlerini sürdüren şirketlere dair ilave yönde vergiyi de içeren tedbirler resesyon kaygılarının derinleşmesine sebep oldu.

1 milyar euronun üzerinde yatırım Doğu Alman eyaletlerinde gündemde

Bununla birlikte Almanya Başbakanı Scholz, enerjide arz güvenliği amacıyla Rus enerji firması Rosneft’in Alman yan kuruluşu olan Rosneft Almanya’ya kayyum atanmasının ardından Doğu Alman eyaletlerinde 1 milyar euronun üzerinde yatırım yapılacağını kaydetti.

Almanya’nın en büyük Rus gazı ithalatçısı Uniper’in Alman hükümeti tarafından kamulaştırılmasının değerlendirildiği haberleriyse firmanın hisselerinde %18’in üzerinde değer kaybına sebep oldu.

Avrupa borsalarında düşüş

Bu gelişmelerle birlikte Avrupa borsalarında geçen hafta satıcılı bir seyir izlenirken, haftalık bazda Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,65, Franca'da CAC 40 endeksi yüzde 2,17 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,56 değer kaybına uğradı.

Euro/dolar paritesinde gerileme

Euro/dolar paritesi 0,99-1,02 bandında hareket ettiği haftayı yüzde 0,3 düşüşle 1,0016'dan bitirdi.

Yorumlar (0)