Avrupa'da bir ilk: Koronavirüs aşısı zorunlu oldu

Avusturya'da Yeşiller Partisi ve ÖVP (Halk Partisi) koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan COVID-19 aşı mecburiyetine dair yasa tasarısı, aşırı sağcı FPÖ (Özgürlük Partisi) ve halkın bir kesiminin itirazlarına karşın, muhalefette bulunan iki partinin de destekleriyle meclisten geçti.

DÜNYA 21.01.2022, 01:34 22.01.2022, 13:12
Avrupa'da bir ilk: Koronavirüs aşısı zorunlu oldu

Aşı mecburiyetinin mecliste sandalyesi olan 5 partiden 4'ünün oylarıyla kabul görmesiyle, Avusturya, Avrupa kıtasında herkese aşı mecburiyeti getiren ilk ülke oldu.

Yasa tasarısına dair oylamadan evvel mecliste özellikle FPÖ ve koalisyon partileri arasında sert tartışmalar yaşandı.

FPÖ lideri Herbert Kickl, aşı mecburiyetinin uygulanmak istenmesinin tamamen bir düş kırıklığı olduğunu kaydederek, düzenlemeyi 'totaliter bir anlayışa zemin hazırlayan bir eylem' olarak tanımladı.

Kickl aşı mecburiyetini 'sağlık komünizmi' olarak adlandırdı.

Koalisyon temsilcileri Kickl'ın ifadelerine sert bir dille tepki göstererek, aşının bireylerin hayatını kurtardığını, zıt yöndeki açıklamaların halkı bölmeye hizmet ettiğini dile getirdi.

Önümüzdeki ay başlıyor

Şubat ayında uygulamaya konulacak olan aşı mecburiyeti 18 yaş altı, hamile ve tıbbi açıdan aşı yaptırmasında sakınca görülen bireyler dışında tüm vatandaşları kapsayacak.

Düzenlemenin kademeli olarak uygulanacağı öğrenilirken, 15 Mart tarihine kadar ilgili bakanlıklar aşı mecburiyetine dair yurttaşları bilgilendirecek.

16 Mart tarihi itibarıyla aşı mecburiyetine dair kontroller çeşitli yollarla başlıyor olacak. Ardından belirli periyotlarla kontrollerin internet ortamında gerçekleştirilmesini sağlayacak teknik sistem kullanıma girecek.

Bahse konu teknik sistem üzerinden senenin belirli dönemlerinde aşı kontrolleri gerçekleştirilmesiyle birlikte aşı yaptırmamış olanlara yönelik ceza uygulanacak.

55.000 TL'ye kadar para cezası

Mazeretsiz bir şekilde aşı olmayan, 600 ila 3.600 avroya (9.000 ila 55.000 TL) kadar para cezasına çarptırılacak.

Yaklaşık olarak 9 milyonluk nüfusa sahip ülkede halkın yüzde 72'si çift doz aşı yaptırırken, henüz hiç aşı olmayan 1,5 milyona yakın bireye yönelik koşullar mart ayı itibarıyla zorlaşacak.

Ülke, dünya genelinde aşı mecburiyeti getiren 7'inci ülke oldu. 

Yorumlar (0)