Avrupa Birliği, “terör paylaşımlarını” bir saat içinde internetten kaldıracak 

Avrupa Parlamentosu, terör örgütleri ve yandaşları hakkında yapılan her türlü yazılı ve görsel paylaşımı internet üzerinden bir saat içinde kaldırmak hakkındaki yasayı kabul etti. 

DÜNYA 29.04.2021, 10:58 29.04.2021, 18:08
Avrupa Birliği, “terör paylaşımlarını” bir saat içinde internetten kaldıracak 

Avrupa Parlamentosu’nun dünkü konusu “terör içerikli paylaşımlar” idi. Parlamento, internette paylaşılan her türlü terör içerikli yazılı ve görsel iletilerin en geç bir saat içerisinde kaldırılması konusunda anlaştı. 

AB Komisyonu tarafından hazırlanan teklif kapsamında içeriklerin hemen kaldırılmasının yanında “erişim engeli” seçeneği de yer alıyor. Kaldırma yapılması için ise yetkili makamlar tarafından “talimat verilmesi” gerekiyor.

İnternet sağlayıcıları için geçerli

Bu yasal düzenleme, direkt olarak sosyal medya uygulamalarına yönelik olmamakla birlikte internet sağlayıcılarını kapsıyor. Avrupa Birliği devletleri içinde “yerleşik olup olmamasına bakılmaksızın” her türlü sağlayıcı (kablolu ya da kablosuz sağlayıcılar) için geçerliliği bulunuyor. 



Talimata uymayanlara ceza yolda

Talimat gönderilmesine rağmen içeriği kaldırmayan sağlayıcı şirketine ise yüksek miktarlarda ceza yazılması kabul edildi. Yazılan ceza, şirketin bir senelik cirosunun yüzde 4’ü kadar olacak. Öte yandan içeriği paylaşan kişinin ya da şirketin şikayet hakkı da saklı olacak. Haber, siyaset, gazetecilik gibi alanlarda ise bazı durumlarda istisnalar uygulanabilecek.

Amaç, teröristlerin internet üzerinden radikalleşmesini engellemek

Avrupa Birliği Komisyonu, bu kanun teklifini Eylül 2018’de hazırlamıştı. Aralık 2020’de ise teklif üzerinde uzlaşı sağlandı. Dün yapılan parlamento oylamasında ise kabulü gerçekleşti. 

Bu kanunun amacı, terörist grupların interneti kullanarak “radikalleşmesini engellemek”. Bazı siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşları ise yasanın kısa sürede kullanıma açılacağından, bunun da “terörle ilgili olmayan içeriklerin bile kaldırılmasını sağlayan” bir sistem üzerinden hızlı şekilde kontrol edileceğinden, pek çok insanın bu şekilde mağdur olacağından şikayetçi.

Pek çok kişiye göre ise içeriklerin kaldırılma talimatı verilirken herhangi bir yargı kontrolünün yapılmaması da “ifade özgürlüğünün hiçe sayılması” anlamına geliyor. 

Yasal düzenleme, mayıs ayında kullanıma açılacak. 

Yorumlar (0)