‘Avrupa Birliği’ hayali kuran Bosna-Hersek’e yeşil ışık

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, ‘potansiyel aday’ konumundaki Bosna-Hersek’in ‘aday ülke’ statüsüne dönüşebileceğini açıkladı. 

DÜNYA 12.10.2022, 17:38 13.10.2022, 09:25
‘Avrupa Birliği’ hayali kuran Bosna-Hersek’e yeşil ışık

Avrupa Birliği Komisyonu, uzun yıllardır Avrupa Birliği’ne tam üye olabilmek için mücadele eden Bosna-Hersek’e yönelik görüşünü açıkladı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, “Avrupa Parlamentosu’nda, AB Komisyonu’nun ‘2022 Genişleme Raporu’ sunumu çerçevesinde, Bosna-Hersek’in ‘aday ülke’ statüsüne yükseltilmesi yönünde görüş bildirildi” ifadelerini kullandı. 

Bosna-Hersek’in hedefi, AB’ye tam üyelik

Bir süredir ‘potansiyel aday’ konumunda bulunan Bosna-Hersek, ‘aday ülke’ statüsüne yükselirse AB’ye tam üyelik konusunda önemli bir aşamayı daha geçmiş olacak. Öte yandan açıklamasının devamında Bosna-Hersek’i özellikle yolsuzluk ve ifade özgürlüğü gibi pek çok konuda denetlemeye devam edeceklerini dile getiren Varhelyi, “Bosna-Hersek’in ’14 öncelik’ olarak da tanımladığımız maddeleri hayata geçirmesi gerekiyor. Bunu kendilerine de ilettik. Gerekli adımları atacaklarına inanıyoruz” şeklinde konuştu. 

Avrupa Birliği Konseyi, haziran ayında Bosna Hersek'e aday statüsü vermeye hazır olduğunu açıklamış, bu amaçla AB Komisyonu’nu, belirlenen 14 temel önceliğin uygulanması hakkında rapor sunmaya davet etmişti. 

Yorumlar (0)