Avrupa alev alev yanıyor! En yoğun seviyeye ulaştı

Avrupa'da iklim değişikliğinin sonucu olarak ortaya çıkan sıcak hava dalgaları, kıta genelinde son dönemlerin en yoğun orman yangınlarının çıkmasına sebep olurken binlerce hektarlık alan kül oldu.

DÜNYA 16.08.2022, 09:51
Avrupa alev alev yanıyor! En yoğun seviyeye ulaştı

Son günlerde Avrupa, orman yangınlarıyla mücadele ediyor.

Roma’nın 5 katından daha büyük bir alan kül oldu

Avrupa'da iklim değişikliğinin sonucu olarak ortaya çıkan sıcak hava dalgaları, kıta genelinde son dönemlerin en yoğun orman yangınlarının çıkmasına sebep oluyor.

Sıcak hava dalgalarının etkisi devam ederken yağışların az olması, orman yangınlarını daha tehlikeli duruma getiriyor.

Temmuz ayından beri etkisini gösteren sıcak hava dalgalarının sebep olduğu yangınlar en çok İspanya, Fransa, Portekiz ve İtalya’da tahribata yol açtı.

Aşırı sıcaklıkların sebep olduğu yangınlarda, İtalya’nın başkenti Roma’nın yüzölçümünün 5 katından fazla ve İstanbul’dan daha büyük bir alan kül oldu.

İspanya'da 200 bin hektarlık alan yandı

İspanya'nın kuzeyindeki Galisya, orta kesimlerdeki Castilla La Mancha, Castilla y Leon ile güneybatıdaki Extremadura’da yaz başından beri etkili olan yangınlar, binlerce hektarlık alanı kül etti.

Yangınlardan en çok hasar gören bölge olarak değerlendirilen Galisya'nın Ourense şehri etrafında etkisini hissettiren yangınlar 2 bin 300 hektarlık alanı kül etti.

Extremadura'nın Caceres kenti çevresindeki orman yangınlarından dolayı 500'den fazla kişi tahliye edildi.

Yılbaşından beri ülkede 37 büyük orman yangını meydana gelirken 200 bin hektardan fazla alan yandı.

Portekiz'de 79 bin hektarlık alan kül oldu

İspanya'nın komşusu Portekiz'de ise 6 Ağustos'ta Covilha bölgesi ve 11 Ağustos'ta Guarda bölgesine bağlı olan Linhares şehrinde çıkan yangınlar, geniş alanlarda tahribata sebep oldu.

Portekiz Sivil Koruma Ajansı, son yangınların Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) korumasındaki 17 bin hektarlık araziyi yok ettiğini duyurdu.

Son 100 yılın en sıcak temmuz ayının yaşandığı ülkede, bu sene içinde 79 bin hektar ormanlık alan yandı.

İtalya'daki yangınlar, yerleşim bölgelerini etkiledi

İtalya'da, Slovenya sınırına yakın bir bölge olan Savogna d'Isonzo çevresindeki ormanlık alanda 27 Temmuz'da çıkan orman yangını sebebiyle bazı yerleşim yerleri boşaltıldı.

Ülkenin kuzeybatısında Savona şehrin yakınlarında 9 Ağustos'ta meydana gelen orman yangınında ise 120 kişi tahliye edildi.

Ülkede 24 Temmuz'a kadar meydana gelen yangınlarda 27 bin 883 hektarlık orman alanı hasar gördü.

Fransa, Avrupa'dan destek istedi

Son 70 yılın en kurak dönemini geçiren Fransa'daki orman yangınları, temmuz ayının sonundan beri etkisini devam ettirirken hükümet, kendi kaynaklarıyla yangınlara müdahale etme konusunda zorlanıyor.

Ülkenin güneyinde bulunan Aveyron ve güneybatısındaki Gironde’de yaklaşık bir haftadır devam eden orman yangınlarının daha çok yayılmasını engellemek için Almanya, Polonya, Romanya, Yunanistan ve Avusturya'dan yüzlerce itfaiyeci, takviye için bölgeye geldi.

Uluslararası itfaiye desteği ile dün, yangınlar kontrol altına alınırken yangın alanlarında kapalı tutulan otoyollar açıldı.

Fransa'da bu sene en az 57 bin 600 hektar alan, orman yangınları yüzünden kül oldu.

Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS), Fransa'da aşırı kuraklık ve sıcaklıkların olağan hale gelebileceğini belirtirken ilerleyen yaz dönemlerinde su probleminin kaçınılmaz olacağı uyarısını yapıyor.

Lüksemburg'un iki katından fazla alan kül oldu

Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi (EFFIS), uzun süreli yetersiz yağış ve sıcak hava dalgalarının "Avrupa'yı çakmak taşına dönüştürdüğü" ve yangınları hızla yayılır duruma getirdiğini aktardı.

Yılın başından beri orman yangınları sebebiyle kıta genelinde 660 bin hektarlık alanın kül olduğunu aktaran EFFIS, yanan alanların Lüksemburg'un iki katından daha çok alana tekabül ettiğini dile getirdi.

EFFIS'in istatistik tahminlerinde Romanya, İspanya, İtalya, Hırvatistan ve Fransa’da 2022 yılındaki orman yangını sayısının, 2006-2021 arasındaki senelik ortalama yangın sayısını geçeceği tahmin ediliyor.

İstatistiklerde Fransa'da bu sene sonuna kadar meydana gelecek olan yangın sayısının 269, Romanya'da 741, İtalya'da 361, İspanya'da 381'e çıkabileceği aktarılıyor.

2003'ten beri en yoğun karbon salınımı gerçekleşirken Fransa'da yangınlar sürecek 

Avrupa Birliğinin (AB) Copernicus uydu takip etme sistemi, Fransa, Portekiz ve İspanya üzerinde yoğun karbon yayılımını bildirdi.

Uydu görüntülerinde, geçen hafta özellikle Fransa'da meydana gelen yangınlar sebebiyle yayılan dumanların yoğunluğu göze çarptı.

Copernicus Atmosfer İzleme Servisinin (CAMS) raporuna bakıldığında, Küresel Yangın Asimilasyon Sistemi’nde kayıtların tutulduğu 2003'ten bu yana en yüksek karbon salımı seviyesi, Fransa'da haziran-ağustos sürecinde yangınların devam ettiği alanda kaydedildi.

Yorumlar (0)