Avrupa Adalet Divanı'ndan üç üyeye ihlâl suçlaması!

Avrupa Adalet Divanı danışmanı, Çekya, Macaristan ve Polonya'nın Avrupa Birliği'nin mülteciler hakkındaki kararı uygulamamasının yasa ihlali olduğunu açıkladı.

DÜNYA 01.11.2019, 13:26 01.11.2019, 13:34
Avrupa Adalet Divanı'ndan üç üyeye ihlâl suçlaması!

Avrupa Adalet Divanı'na hukuki konularda danışmanlık yapan adli danışman Eleanor Sharpston, Çekya, Macaristan ve Polonya'nın Avrupa Birliği'nin (AB) 2015'te aldığı mülteci dağıtımı kararını uygulamamasının AB yasalarını çiğnediğini savundu.

Avrupa Birliği, 2015 mülteci krizinde 160 bin mültecinin tüm üye ülkelere belli oranlarda dağıtılacağını açıklamıştı anca Çekya, Macaristan ve Polonya bu kararı uygulamayı reddetmişti. Avrupa Komisyonu, 2017 Aralık ayında üç ülkenin kararını AB'nin en yüksek yargı organı olan Avrupa Adalet Divanı'na taşımıştı.

Üç üyenin yasal güvenlik gerekçesi yok

Üç AB üyesi, mültecilerin kabulünün ülkelerindeki kültürel bütünlüğe zarar vereceğini söylemişti. Bu durum üzerine üç ülkeye hiçbir yaptırım aracı bulunmayan Brüksel, konuyu Avrupa Adalet Divanı'na taşıdı. Divana adli tavsiyeler veren Eleanor Sharpston, Çekya, Macaristan ve Polonya'nın mülteci dağıtımı planını reddedebilmek için yasal olarak geçerli bir güvenlik endişesinin bulunmadığı kararına vardı.

Sharpston, üye ülkelerin hukukun üstünlüğüne bağlılık ilkesinden dolayı yasal zorunluluklara da bağlılık göstermesini zorunlu kıldığını söyledi. Adli danışman Sharpston'un kararları, Avrupa Adalet Divanı için bağlayıcı değil ancak Divan, danışmanın kararlarını çoğunlukla yasal kararlara dönüştürüyor.

"Beraberlik, yükün paylaşılmasını ima eder"

Adli danışman Sharpston, "Yasal zorunlulukları, mülteciler istenmiyor veya sevilmiyor diye reddetmek, hukukun üstünlüğüyle yönetilen düzeni bir toplumun parçalanması için ilk adımdır" dedi ve "Beraberlik ilkesi, yeri geldiğinde yükün paylaşılmasını da ima eder" şeklinde konuşarak üç üye ülkenin Avrupalı bütünlüğünü ve düzenli bir toplum anlayışını zedelediği yönünde karar verdiğini açıkladı.

Avrupa Adalet Divanı'nın konu hakkındaki kararını 2020 yılında vermesi bekleniyor.

Mülteci krizinde ne yaşanmıştı?

2015'te planlanan ve yürürlüğe konulan "kota planı", büyük yoğunluğu Yunanistan ve İtalya'ya gelen mülteci yükünün bir kısmı olan 160 bin kişiyi 28 üye ülkeye paylaştırarak iki Akdeniz ülkesinin yükünü hafifletmeyi planlıyordu. Çekya, Macaristan ve Polonya, sadece 10 bin civarında mülteci alarak yük paylaşımı anlaşmasının yükümlülüklerini yerine getirmedi.

Avrupa Komisyonu, mülteci paylaşımı planını Eylül 2017'de sadece 30 bin mültecinin dağıtılmasının ardından iptal etti.

Yorumlar (0)