Ateşkese rağmen Esed rejimi, İdlib'de karadan ilerliyor!

Beşşar Esed rejimi güçleri, ateşkese rağmen İdlib kentinin doğusunda Muveyha ve Ebu Cirryf köylerini ele geçirdi.

DÜNYA 16.01.2020, 14:36 16.01.2020, 14:41
Ateşkese rağmen Esed rejimi, İdlib'de karadan ilerliyor!

Beşşar Esed rejimi, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde ateşkese rağmen bir taraftan havadan saldırıyor diğer taraftan da karadan ilerleyerek toprak ele geçirmeye devam ediyor.

Beşşar Esed rejimi, Rusya'nın hava, İran destekli terörist grupların ise kara desteğiyle sabah erken saatlerde İdlib'in doğusuna operasyon başlattı.

Beşşar Esed Rejim güçleri, askerî muhaliflerin kontrolündeki Muveyha ve Ebu Cirryf köylerini şiddetli çatışmalar sonrasında ele geçirdi.

Diğer taraftan muhaliflere ait uçak gözlemevine göre, Rusya, İdlib kentinin Maarratünnuman ilçesi, Binin köyü ile Halep kentinin batısındaki Ayn Cera ve Kefer Naha köylerine hava saldırısı gerçekleştirdi.

Beşşar Esed rejimine ait savaş uçakları da Maarratünnuman ilçesi ile İhsim ve Keferruma beldelerine saldırı düzenledi.

Beşşar Esed rejiminin dünkü saldırılarında 19 sivil yaşamını yitirmiş, destekçisi Rusya'nın da dahil olduğu saldırılarda en az 70 sivil yaralanmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'nin İdlib bölgesinde 9 Ocak'ta saat 14.00'ten itibaren ateşkes uygulamasının başladığını iddia etmişti. Ancak Beşşar Esed rejimi ve İran destekli terörist gruplar, alay eder gibi kara saldırılarını daha da şiddetlendirmişti.

Türkiye Millî Savunma Bakanlığı (MSB) ise İstanbul'da 8 Ocak'ta düzenlenen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki zirvede, Libya ve İdlib'de ateşkes ilan edilmesi kararı alındığını ve taraflara bu yönde çağrı yapıldığını, 12 Ocak'ta 00.01'den itibaren ateşkes uygulaması başladığını ve münferit bir iki olay dışında durumun sakin olduğunun gözlendiğini açıklamıştı.

Göç edenlerin durumu

Yerinden edilen sivillerin büyük kısmı, en güvenli olarak görülen Türkiye sınır hattı yakınındaki bölgelere sığınırken, bir kısmı da Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı Harekatı bölgelerine göç ediyor.

Cebel ez-Zeviye bölgesinde de göçler başlarken, saldırıların yeniden şiddetlenmesi durumunda 250 bin sivilin daha göç etmek zorunda kalmasından endişe duyuluyor.

İdlib kentindeki kampların dolması, yeni çadır kurulacak alan ile altyapının bulunmaması ve yardımların azalması sebebiyle binlerce sivil, sığınacak yer bulmakta zorluk yaşıyor.

Saldırılardan kaçarak evsiz kalan binlerce aile yardıma muhtaç durumda.

Astana anlaşmaları ve Soçi mutabakatına uymuyorlar

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib kenti neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi konumunda. İç göçle, nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib vilayetinin merkezi, 2015 yılında muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib kenti, tüm anlaşma ve mutabakatlara rağmen Beşşar Esed rejiminin en yoğun saldırı düzenlediği bölgelerin başında geliyor.

4 gerginliği azaltma bölgesi var ama...

Belirlenen dört gerginliği azaltam bölgesi bulunuyor. Bunlar:

1. İdlib ili ve komşu iller (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetlerin bazı bölgeleri)
2. Humus ilinin kuzeyi
3. Şam'daki Doğu Guta
4. Suriye'nin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri)

Türkiye, Rusya ve İran’ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017 tarihindeki Astana toplantısında, "İdlib ili ve komşu iller Lazkiye, Hama ve Halep vilayetlerin bazı bölgeleri", "Humus ilinin kuzeyi", "başkent Şam'daki Doğu Guta" ile "Suriye'nin güney bölgeleri olan Dera ve Kuneytra vilayetleri" olmak üzere 4 gerginliği azaltma bölgesi oluşturuldu.

Fakat Beşşar Esed rejimi ve İran destekli terörist gruplar, ateşkes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 gerginliği azaltma bölgesinden İdlib hariç kalanları, Rusya’nın hava desteği ile ele geçirdi. Saldırılardan kaçan yüz binlerce sivil, en güvenli bölgeler olduğu düşüncesiyle kuzeyde Türkiye sınırına yakın kesimlere göç etti.

Rusya da sözünde durmadı

Rusya’nın, Türkiye ile 17 Eylül 2018 tarihinde vardığı Soçi mutabakatından bir süre sonra da saldırılar devam etti. İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ni hedef alan Rusya, Beşşar Esed rejimi ve İran destekli terörist gruplar, yalnızca 2019 yılının başından bu yana Türkiye sınırı yakınlarına, yaklaşık 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine neden oldu. Hava saldırılarında bin 600'den fazla sivil hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)