Asya ülkeleri yeniden karantinaya girdi

Çin ana karasında son 24 saatte 27 bin 529 yeni vaka ortaya çıktı. Hong Kong Özel İdare Bölgesi ise son 24 saatte 1921 vaka duyurdu. Asya Kıtası’ndaki ülkeler sırayla karantinaya girmeye başladı.

DÜNYA 11.04.2022, 11:44 12.04.2022, 09:37
Asya ülkeleri yeniden karantinaya girdi

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre Çin ana karasında son 24 saatte toplamda 27 bin 529 yeni vaka ortaya çıktı. Hastalık belirtisi göstermeyen 26 bin 345 vaka saptanırken hastalık belirtisi gösteren 1184 kişi olduğu ifade edildi. Çin Sağlık Bakanlığı, koronavirüs testi pozitif olan ancak hastalık belirtisi göstermeyen kişilerin genel toplama dahil edilmediğini bildirdi. Çin’de son 24 saatteki vakaların 20’sinin yurt dışı kaynaklı olduğu duyuruldu. 

Şanghay’da OHAL devam ediyor

Çin’in en büyük şehri olan Şanghay, en fazla vakanın görüldüğü şehir. Eyalet statüsünde bulunan ve müstakil yönetime sahip olan şehirde son 24 saatte hastalık belirtisi göstermeyen 25 bin 173; hastalık belirtisi gösteren 914 yeni vaka kaydedildi. Şehirde artan vakalar sebebiyle 28 Mart 2022 tarihinde kademeli kapanma başlatılmıştı. Ancak vakaların azalmaması, kapanmanın şehir geneline yayılmasına ve belirsiz süreli olarak güncellenmesine sebep olmuştu. Nüfusu 26 milyondan fazla olan şehirde toplu koronavirüs testleri yapılmaya başlandı. Testlerin tamamlanmasının ardından 14 gün içinde vaka görülmeyen şehirlerde sokağa çıkma yasağının kaldırılacağı dile getirildi.

Halk, marketleri yağmalamaya başladı

Şanghay halkı, uzun süren kapanma sebebiyle gıda, bakım hizmeti ve ilaçlar konusunda sıkıntı yaşamaya başladı. Özellikle gıda krizinden yakınan şehir sakinleri, sokaklara inerek protesto düzenlemeye ve marketleri yağmalamaya başladı. Öyle ki bazı protestocuların, “Hapishanede yemek varsa hapse girebilirim.” dediği bile duyuldu. Polis, halka müdahale etti.



18 milyon nüfuslu şehir, kapatıldı

Çin’in en büyük şehirlerinden biri olan, 18 milyon nüfuslu Guangcou’da son 24 saatte hastalık belirtisi göstermeyen 9, hastalık belirtisi gösteren 18 vaka bildirdi. Eyalet statüsünde olan şehirde geçtiğimiz hafta da 23 yeni vaka kaydedildi. 23 vakanın ardından şehirde toplu koronavirüs testlerinin yapılmasına karar verildi. İlk ve orta dereceli okullarda yüz yüze eğitime ara verilirken vatandaşların şehre girişlerine ve şehre çıkışlarına kısıtlama getirildi. İnsanların şehirden yalnızca “zorunlu ihtiyaç” halinde ayrılmasına izin verildiği belirtildi. Ancak ayrılacak kişilerin 48 saat öncesinde test yaptırmış olması ve negatif sonuca sahip olması gerekiyor.

Yeni dalga, bir aydır ülkede kol geziyor

Guangcou’daki Foşan yerleşim biriminde son 24 saatte belirti göstermeyen 8 vaka tespit edilirken belirti gösteren vaka tespit edilmedi. Bu sebeple ilk ve orta dereceli okullarda yüz yüze eğitime geçildi. Ülkenin kuzeybatısındaki Cilin eyaletinde salgının yeni dalgası, bir ayı aşkın süredir yetkililer tarafından kontrol altına alınamıyor. Cilin’de son 24 saatte hastalık belirtisi göstermeyen 797, hastalık belirtisi gösteren 187 vaka tespit edildi. Nüfusu 7,5 milyon olan Çancun ile 4,5 milyon olan Cilin eyaletlerinde kapanma hali hala devam ediyor. 

Belirti gösterenler ve göstermeyenler ayrılıyor

Ülkede özellikle son bir aydır belirti gösterenler ve göstermeyenler arasındaki fark hızla açılıyor. Bu durumun ise bulaşıcılığı yüksek olan ancak hastalık tablosu hafif olan Omicron varyantının yayılmasının bir sonucu olduğu belirtiliyor. 2019’un sonlarında başlayan koronavirüs salgınındaki ilk vakalar Çin’de ortaya çıkmıştı. Ülkede buluna kadar 165 bin 577 vakanın tespit edildiği ve 4638 kişinin öldüğü belirtiliyor. 



Hong Kong’da 5’inci dalga hüküm sürüyor

Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde Omicron varyantı sebebiyle 5’inci dalga yaşanıyor. Hong Kong Sağlık Koruma Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre son 24 saatte 1921 yeni vaka tespit edildi. Günlük vaka sayısı, 13 Şubat 2022’den bu yana ilk kez 2 binin altına düştü. Ancak son 24 saatte 65 kişi, koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti. Omicron varyantının tetiklediği salgın dalgasında yılbaşından bu yana 8557 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 7 milyon nüfusu bulunan Hong Kong’da 2 senelik salgın sürecinde 1 milyon 190 bin 183 vaka görüldü.

Çin, “sıfır vaka” stratejisi benimsiyor

Bulaşıcılık oranı oldukça yüksek olan Omicron varyantı, Çin’in “sıfır vaka” stratejisini hayli zorluyor. Koronavirüs vakaları ortaya çıktığı anda bastırmayı ve bulaş zincirine izin vermemeyi hedefleyen Çin Sağlık Bakanlığı seyahat kısıtlaması, karantina, toplu test gibi yolları deniyor. Ancak tedbirler karşısında halkın mali ve gıda gücü tamamen tükenmiş durumda. Çin dışındaki hemen hemen tüm ülkeler salgına karşı tedbirlerini büyük ölçüde kaldırmış durumda. Çin’in kendisini yeni dünya düzenine nasıl uyarlayacağı ise şu an için belirsiz.

Yorumlar (0)