Asya devlerinin gerginliği yatışıyor!

Japonya Başbakanı Abe, ülkesinin Güney Kore'yle yaşadığı gerginliği azaltmak adına açıklamada bulundu. Abe, Güney Kore için "Japonya'nın en önemli komşusu" dedi.

DÜNYA 20.01.2020, 10:35
Asya devlerinin gerginliği yatışıyor!

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Japonya Parlamentosu'nda yapılacaklar hakkında konuşurken ülkesinin Güney Kore'yle yaşadığı ve bir süredir devam eden gerginlik hakkında konuştu.

"Güney Kore en önemli komşumuzdur"

Geçtiğimiz hafta Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in'in Japonya'yla yaşanan sorunları çözmek için yaptığı açıklamalardan sonra konuşan Abe, "Kuzeydoğu Asya'da gittikçe artan güvenlik sorunlarını düşünürsek komşu ülkelerle diplomatik temasları sürdürmemiz oldukça önemli" diye konuştu. Abe, "Özellikle Japonya'yla temel değerler ve stratejik çıkarlar paylaşan Güney Kore en önemli komşumuzdur" ifadeleriyle son dönemde yaşanan gerginliğin yumuşatılması için sinyaller verdi.

Moon, Olimpiyatlar'a dikkat çekti

Aralık 2019'da Çin'de görüşen iki lider, ülkeleri arasındaki tansiyonun düşürülmesi için anlaşmaya varmıştı. Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon, geçtiğimiz hafta ise bu yıl Japonya'da düzenlenecek Olimpiyat Oyunları'nın başarılı geçmesi için Japonya'ya yardımda bulunacaklarını söylemişti. Moon, Olimpiyatlar'ın iki ülke arasındaki ilişkileri iyileştirebilmek adına iyi bir fırsat olduğunu vurgulamıştı.

Güney Kore lideri Moon, aynı zamanda Japonya için geçtiğimiz hafta "en yakın komşumuz" demişti.

Japonya ve Güney Kore arasında neler yaşanmıştı?

Japonya ve Güney Kore arasındaki ilişkiler, 2018 yılından beri büyük gerilimlere sahne olmuştu. Japonya'nın 1910-1945 yılları arasında Kore Yarımadası'nı kontrol ettiği dönemde bölgede yaşayanları "zorunlu iş gücü" olarak kullanması, iki ülke arasında yeniden bir sorun olarak ortaya çıkmıştı.

Bir Güney Kore mahkemesinin çeşitli Japon firmalarına bu 35 yıl arasındaki yaptıkları yüzünden Güney Kore'ye tazminat ödemeleri kararını vermişti. Japonya ise 35 yıl içinde yapılanların 1965 yılında imzalanan ve Güney Kore'ye ödenen yüklü miktarda tazminatla birlikte bir sonuca bağlandığını söylemişti.

Yorumlar (0)