Assange için kritik karar! Erteleme reddedildi

Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın, ABD'ye iadesine ilişkin şubat ayında yapılacak duruşmanın ertelenmesi için yaptığı başvuru reddedildi.

DÜNYA 21.10.2019, 16:41
Assange için kritik karar! Erteleme reddedildi

İngiltere'de mahkeme, Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın avukatlarının, ABD'ye iadesine ilişkin davanın şubat ayındaki duruşmasını erteleme isteğini geri çevirdi. 

Assange'ın avukatlarının, "Wikileaks kurucusunun ABD'ye iade davasının şubat ayında yapılmasına karar verilen duruşmalarının 3 ay ertelenmesi" isteği, Westminster İlk Derece Mahkemesinde kabul edilmedi. 

Avukatlar, erteleme talebine Assange davasının çok yönlülüğünü ve boyutlarının büyüklüğünü gerekçe olarak göstermiş, savunma hazırlığı için ek süre talep etmişti.

Ana duruşmalar 2020'de

Assange hakkındaki iade talebine ilişkin ana duruşmalar, 25 Şubat 2020 tarihinde başlayacak ve 5 gün boyunca devam edecek.

ABD'nin Assange'a yönelik suçlamaları arasında 1917 tarihli Espiyonaj Yasası'na dayandırılan casusluk iddiası da bulunuyor.

Ne olmuştu?

Julian Assange, 2012 yılının Haziran ayında hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç'e iadesi gündemde olduğu sırada Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Assange, 2012 yılından beri kaldığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan günü çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanmıştı. Mahkeme, Assange'ı bu suçtan 50 hafta hapis cezasına çarptırmıştı. 

İngiltere'de mahkemenin, ABD'nin iade talebini kabul etmesi halinde Assange'ın davayı üst mahkemeye ve oradan da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıma imkanı mevcut. Uzmanlar, Assange'ın iade davasının 2 yıla kadar uzayabileceğini ifade ediyor.

Assange tarafından kurulan Wikileaks, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren birçok gizli belgeyi yayımlamıştı.

Julian Assange, İngiltere'de en ağır suçluların yer aldığı hapishane olarak bilinen Belmarsh Hapishanesi'nde tutuluyor.

Yorumlar (0)