Assange hâkim karşısına çıktı!

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) iade talebi üzerine bugün hâkim karşına çıktı.

DÜNYA 24.02.2020, 14:41 24.02.2020, 14:44
Assange hâkim karşısına çıktı!

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) iadesine ilişkin davanın ilk duruşması bugün başladı.

Duruşma, Julian Assange'ın tutulduğu Belmarsh Hapishanesi yakınında bulunan Woolwich Mahkemesi'nde gerçekleştirildi. 

Julian Assange'ın takım elbise giydiği ve tıraş olduğu fark edilirken, mahkeme önünde bir araya gelen destekçileri de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere’yi protesto etti.

Hâkim Vanessa Baraitser, mahkemede gerçekleşmesi muhtemel protestoları engellemek amacıyla huzursuzluk çıkaranların salondan atılacağını bildirdi. 

"ABD'nin Irak ve Afganistan'da yürüttüğü kirli savaşı gösteriyor"

Julian Assange'ın avukatı Jennifer Robinson, davanın araştırmacı gazeteciler için hayati önem arz eden faaliyetlerin cezalandırılmasına neden olabileceğine dikkat çekti. 

Jennifer Robinson, WikiLeaks tarafından sızdırılan belgelerin ABD’nin Irak ve Afganistan’da nasıl kirli bir savaş yürüttüğünü ispatladığını kaydederek, "Burada cinayetten ve savaş suçlarının kanıtından bahsediyoruz. Bunlar, suiistimalleri nedeniyle hükümetlerden hesap sormak isteyen bizim gibi insanlar için oldukça dikkate değer kaynaklar." diye konuştu. 

"İnsanların hayatını tehlikeye attı"

Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD) savunan avukat, Julian Assange’ın Batı’ya yardımcı olan insanların hayatını tehlikeye atması nedeniyle suçlu olduğunu ve bu sebeple iadesinin talep edildiğini kaydetti. Öte yandan avukat, "gazeteciliğin suç işleme bahanesi olmayacağını" ileri sürdü.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Julian Assange'ın "ülke tarihinin en büyük gizli bilgi sızdırmalarından birinde rol almak" ve "casusluk" dâhil 18 farklı suçtan iadesini istiyor. Julian Assange, suçlu bulunması halinde toplam 175 yıl hapis cezası alabilir.

Ne olmuştu?

Julian Assange, 2012 yılının Haziran ayında hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç'e iadesi gündemde olduğu sırada Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

Assange, 2012 yılından beri kaldığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan günü çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanmıştı. Mahkeme, Assange'ı bu suçtan 50 hafta hapis cezasına çarptırmıştı. 

İngiltere'de mahkemenin, ABD'nin iade talebini kabul etmesi halinde Assange'ın davayı üst mahkemeye ve oradan da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıma imkânı mevcut. Uzmanlar, Assange'ın iade davasının 2 yıla kadar uzayabileceğini ifade ediyor.

Assange tarafından kurulan Wikileaks, 2010 yılında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren birçok gizli belgeyi yayımlamıştı.

Julian Assange, İngiltere'de en ağır suçluların yer aldığı hapishane olarak bilinen Belmarsh Hapishanesi'nde tutuluyor.

Yorumlar (0)