Askeri cuntanın lideri cumhurbaşkanı ilan edildi!

Mali'de askeri cuntanın lideri olan Assimi Goita, cumhurbaşkanı olarak ilan edildi.

DÜNYA 28.08.2020, 16:30
Askeri cuntanın lideri cumhurbaşkanı ilan edildi!

Mali'de 18 Ağustos gecesi askeri darbe gerçekleşmişti.

Ülkede CNSP (Halkın Kurtuluşu Ulusal Konseyi) isimli askeri cunta tarafından hazırlanan ve konseyin lideri Assimi Goita tarafından imzalanan bir belge yayınlandı. 

41 maddeden oluşan belgenin 32'nci maddesinde, CNSP (Halkın Kurtuluşu Ulusal Konseyi) lideri Assimi Goita'nın cumhurbaşkanı olacağı ifade edildi. 

Söz konusu belgede yer alan maddelerin, 1992 Anayasası'nın maddelerine "ilave" edileceği belirtildi. Bu maddelerin, geçiş sürecine dair tüzüğün onaylanmasıyla beraber hükümsüz kalabileceği duyuruldu. 

CNSP (Halkın Kurtuluşu Ulusal Konseyi), 18 Ağustos gecesi, devlet televizyonu aracılığıyla yaptığı açıklamada, siyasi ve sivil geçiş süreci olacağına dair söz vermişti.

Askeri cunta, bu nedenle ECOWAS (Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu) ile görüşmelerde bulunmuştu. 

ECOWAS (Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu), siyasi ve sivil geçiş sürecinin en fazla bir sene olabileceğini kaydetmişti. 

Ne olmuştu?

Mali'de 18 Ağustos günü, Kati garnizonunda bulunan bazı askerler ayaklanarak, başkent Bamako'ya gelmişti. 

Söz konusu askerler, bazı bakanlar ile yüksek rütbeli askerleri alıkoymuştu. Resmi kurum ve kuruluşlar ile hükümet binaları da askeri cunta tarafından tek tek boşaltılmıştı.

Darbeciler tarafından konutundan alınan Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, Kati kışlasına getirilmişti. 

Cumhurbaşkanı Keita, daha sonra yaptığı açıklamada, görevinden istifa ettiğini söylemişti. 

Darbeci askerler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kısa süre içerisinde gerçekleştirileceğini bildirmiş, geçiş sürecinin başlayacağını ifade etmişti. 

Yorumlar (0)