Askeri bütçe için içki ve sigaraya zam yapıldı!

İsveç'te askeri bütçeye katkı sağlamak için içki ve sigaraya zam yapıldı.

DÜNYA 24.09.2020, 11:40 24.09.2020, 11:45
Askeri bütçe için içki ve sigaraya zam yapıldı!

NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) ile Rusya arasında yaşanan gerilimin etkilerine yakından tanıklık eden İsveç, askeri alanda tedbirler almayı sürdürüyor.

İsveç, zorunlu askerlik uygulamasına 2010 yılında son vermişti. Ülke, 2018 senesinde hem kadınlar hem de erkekler için zorunlu askerlik uygulamasını tekrar hayata geçirmişti.

"İçki ve sigaraya zam getirilmesi şart"

İsveç, askeri bütçeye katkı sağlamanın yeni yöntemlerini bulmaya çalışıyor. 

İsveç Maliye Bakanı Magdalena Andersson, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, savunma harcamalarında görülen artışın karşılanabilmesi için içki ve sigaraya zam getirilmesi gerektiğini ifade etti.

"110 milyon dolarlık katkı sağlayacak"

Bakan Andersson, 1 Ocak 2023 tarihinde yeni vergi düzenlemesinin hayata geçirileceğini kaydetti.

Andersson, içki ve sigaraya yapılacak zamların askeri bütçeye 110 milyon dolarlık katkı sağlayabileceğini söyledi. 

"Bira içenler iyi hissedecek"

Savunma harcamalarında yaşanan artışın karşılanabilmesinde vergi düzenlemesinin kritik bir rolü olacağına dikkat çeken Andersson, Cuma günleri mesai bitiminde bira içen insanların iyi bir şey yaptıklarını hissederek rahatlayabileceğini ifade etti.

İsveç'te içki satışından sorumlu olan Systembolaget, içkide perakende satış fiyatının ciddi bir kısmının vergiden oluştuğunu bildirdi. Alkol fiyatının yüzde 32'sini alkol vergisinin, yüzde 20'sini de Katma Değer Vergisi'nin (KDV) oluşturduğu ifade edildi. 

Yorumlar (0)