Aşırı sağcıların desteğiyle seçilen başbakan, Almanya'yı karıştırdı!

Almanya'da Thüringen eyaleti Başbakanı Kemmerich'in seçilmesinde aşırı sağcı AfD'nin verdiği destek ülkede büyük tartışma yarattı. Şansölye Merkel, Thüringen Başbakanı'nın göreve gelmemesi çağrısında bulundu. Merkel'in de çıkışının ardından Kemmerich, meclisin feshedileceğini ve görevini bırakacağını söyledi.

DÜNYA 06.02.2020, 14:55 06.02.2020, 17:43
Aşırı sağcıların desteğiyle seçilen başbakan, Almanya'yı karıştırdı!

Almanya'nın Thüringen eyaleti, ülke siyasetinde deprem yaratan bir olaya sahne oldu. Çarşamba günü yaşanan olayda Thüringen eyaleti başbakanlığı seçimlerinde yerel meclise girmeyi başaran aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD), Serbest Demokratlar Partisi'nin (FDP) adayı Thomas Kemmerich'i destekleyecek şekilde oy kullanarak Kemmerich'in eyalet başbakanı seçilmesini sağladı.

Alman siyasetinde "faşist" ideallere yakın görülen AfD'yle hiçbir ana akım parti işbirliği yapmazken FDP adayının AfD'nin desteğiyle seçilmesi ülkede çok büyük bir tepki uyandırdı.

Sol Parti birinci olmuştu

Ekim'de yapılan eyalet seçimlerinde Sol Parti, %31 oy alarak meclise birinci girmişti. AfD ise %23.4 oyla ikinci olmuştu. Sol Parti, merkez-sol Sosyal Demokrat Parti (SDP) ve Yeşiller ile eyalet koalisyonu görüşmelerini Salı günü tamamlamasının ardından Sol Parti adayı Bodo Ramelow'un eyalet başbakanı seçilmesi için oy kullanmıştı. Ancak Ramelow, rakibi Kemmerich'e 45'e karşı 44 oyla mağlup oldu. AfD'nin meclis üyelerinin, kendi bağımsız adayları yerine Kemmerich lehine oy kullanması Almanya'da şok etkisi yarattı.

Seçimin ardından FDP, ülkenin dört bir yanından büyük tepki çekerken Sol Parti'nin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Faşistlerle birlikte yönetmeyi hiç yönetmemeye tercih etmekle" suçlandı. Thüringen eyaletinin başkenti Erfurt'ta meclis binasının önünde öfkeli bir kalabalık birikirken ülkenin başkenti Berlin'de de küçük çaplı protestolar yaşandı.

Merkel de tepki gösterdi

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Perşembe günü yaptığı açıklamada bir eyalet başbakanının AfD tarafından desteklenmesinin "affedilemez" olduğunu söyledi. Güney Afrika'ya düzenlediği gezide konuşan Merkel, "Seçimin sonuçları geri alınmalı, Kemmerich göreve gelmemeli" diye konuştu ve seçimi "Demokrasi için kötü bir gün" diye niteledi.

Merkel'in partisi de destekledi!

FDP, Thüringen meclisine %5 barajını küsüratlarla aşarak girmişti. FDP'nin adayı Kemmerich, AfD'nin yanında ayrıca Merkel'in partisi Hristiyan Demokratlar'dan (CDU) da destek görerek seçildi. Merkel, partisinin Thüringen meclisi vekillerini "CDU'nun değer ve inançlarını terk etmek" ile suçladı.


Sol Parti adayı Ramelow (solda)

Merkel'in de tepkisinin ardından Kemmerich meclisin feshini istedi!

Thüringen Başbakanı seçilen Kemmerich, Şansölye Merkel'in de gösterdiği tepkinin ardından FDP'nin eyalet meclisinin feshini istediğini açıkladı. Kemmerich, "AfD'nin desteğinin lekesinin silinmesi için yeni seçim çağrısında bulunduk" diye konuştu.

Kemmerich, eyalet başbakanı seçilmesinde AfD'yle işbirliği yapılmadığını vurgularken aşırı sağ partiyi "demokrasiye kalleş bir saldırı" düzenlemekle suçladı. Kemmerich, kendisine yapılan istifa çağrılarını ilk başta reddetmişti.

Höcke çok eleştiriliyor

FDP'den seçilen Thüringen Başbakanı Kemmerich, ayrıca AfD'nin Thüringen lideri Björn Höcke'yle el sıkıştığı için sert bir şekilde eleştiriliyor. Yahudi karşıtı, göçmen düşmanı, iklim değişikliği retçisi ve LGBT+ haklarını inkar eden biri olan Höcke, ayrıca Almanya'da II. Dünya Savaşı'nda işlenen Yahudi soykırımının reddi durumunda kişileri cezalandırılan yasanın kaldırılmasını istiyor.


Kemmerich (solda) ve Höcke

Yorumlar (0)