Aşırı sağcılardan "Ayasofya cami olmasın" eylemi!

İtalya'da aşırı sağcı siyasetçilerden Matteo Salvini, "Ayasofya cami olmasın" eylemi düzenledi. 

DÜNYA 14.07.2020, 10:12
Aşırı sağcılardan "Ayasofya cami olmasın" eylemi!

Ayasofya'yı 1934 yılında müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu iptal olmuş, böylece Ayasofya cami statüsüne tekrar kavuşarak ibadete açılmıştı. Burada ilk namazın 24 Temmuz günü kılınacağı belirtilmişti. Bunun üzerine birçok ülkeden sert tepki gelmişti. 

İtalya'daki aşırı sağcılar da söz konusu karara tepki gösterenler arasında yer aldı. 

Aşırı sağcı Lig Partisi'nin lideri olan Matteo Salvini ile yandaşları, Ayasofya'nın cami statüsünü yeniden kavuşmasına tepki gösterdi.

Söz konusu kişiler, Türkiye'nin Milano Başkonsolosluğu önünde bir araya gelerek, Ayasofya'nın ibadete açılmasına karşı açıklamalarda bulundular.

Protestocuların, "Türkiye'nin asla Avrupa Birliği'nde (AB) olamayacağına" ve "Türkiye'nin Ayasofya'dan elini çekmesi gerektiğine" dair pankartlar tuttukları fark edildi. 

Aşırı sağcı Lig Partisi'nin lideri olan Matteo Salvini, Ayasofya'yı "Hristiyanlığın kültürel ve tarihi mirası" olarak nitelendirirken, buranın cami statüsünü kazanmasının mümkün olmadığını ifade etti. 

Güvenlik kuvvetleri, söz konusu protesto sebebiyle Türkiye'nin Milano Başkonsolosluğu önünde yoğun güvenlik tedbirleri aldı. Ara sıra aşırı sağcı Lig Partisi'nin lideri olan Matteo Salvini ile destekçilerinin, binaya yaklaşarak kışkırtıcı eylemlerde bulundukları görüldü. 

Yorumlar (0)