Aşırı sağcı Le Pen'den "NATO'ya elveda" sinyali!

Fransa'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçilerinde Cumhurbaşkanı Macron'un rakibi olan aşırı sağcı lider Le Pen, kazanması halinde NATO'un askeri kanadından çıkacaklarını söyledi.

DÜNYA 13.04.2022, 18:13 Hakan Öksüz
Aşırı sağcı Le Pen'den "NATO'ya elveda" sinyali!

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile aşırı sağcı lider Marine Le Pen arasındaki cumhurbaşkalığı yarışının ilk turu geride kaldı. Yabancılara karşı sert tavrıyla bilinen ve ırkçılıkla suçlanan Ulusal Birlik Partisi Le Pen, gündeme bomba gibi düşecek açıklamalarda bulundu.

"Askeri kanattan çıkacağız"

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Macron'un en dişli adayı olan aşırı sağcı lider Marine Le Pen, "Eğer ben cumhurbaşkanı olursam, NATO'nun askeri kanadından çıkacağız." ifadelerini kullandı. 

Le Pen'in NATO'ya elveda sinyali vermesi, ülke basınında geniş yer buldu. Aşırı sağcı liderin seçilmesi halinde, gelecek yıllarda sıcak çatışmaların Avrupa'ya kayabileceği olasılığı konuşulmaya başlandı.

Le Pen: "Rusya ile iyi ilişkiler kurmalıyız"

Le Pen, Rusya ile dostane ilişkiler kurulması gerektiğinden bahsederek milyonlarca vatandaşın tepkisini çekti. Daha önce defalarca yinelediği gibi "NATO'dan ayrılma" sözüne sadık kalacaklarını vurgulayan Le Pen, NATO'nun işlevsiz bir örgüte dönüştüğünü ifade etti.

Le Pen'in seçimlerdeki rakibi olan Cumhurbaşkanı Macron, daha önce yaptığı açıklamaların birinde, "NATO'nun beyin ölümünün gerçekleştiğini kabul etmek lazım, fişini çekmeliyiz." ifadelerini kullanmıştı. 

Fransa'da cumhurbaşanlığı seçimleri

Fransa'da büyük rekabete sahne olan cumhurbaşkanlığı seçimleri, ikinci tura kaldı. 10 Nisan Pazar günü gerçekleştirilen seçimlerin ilk turunda Macron yüzde 28.1, Le Pen yüzde 23.3, aşırı solcu Jean-Luc Melenchon ise yüzde 20.1 oy aldı. 

Adaylardan hiçbiri yüzde 50 salt çoğunluğu alamadı. Bu nedenle seçimler, 24 Nisan'da gerçekleştirilecek ikinci tur oylamaya kaldı. Seçimi kazanan aday, en geç 13 Mayıs'ta göreve başlayacak.

Yorumlar (0)