‘Aşıların dağıtımı vakit alırsa insanlar ölmeye devam edecek’

Küresel bir salgınla hiçbir ülkenin tek başına mücadele edemeyeceğini söyleyen DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşıların olabildiğince hızlı ve eşit bir şekilde dağıtılmasını belirterek, sürecin uzun vakit aldığı takdirde insanların ölmeye devam edeceklerini açıkladı.

DÜNYA 13.03.2021, 09:21 14.03.2021, 09:33
‘Aşıların dağıtımı vakit alırsa insanlar ölmeye devam edecek’

Dünya genelinde korona virüsle mücadele devam ederken, aşılama uygulaması, İngiliz ve İsveç şirketlerinin ortaklığının geliştirdiği AstraZeneca aşısın kişilerde kan pıhtısı görülmesi üzerine geçici olarak durdurulduğunu açıklamıştı.

DSÖ’nün ‘aşı’ toplantısında, bazı ülkelerin, AstraZeneca aşından iki doz alan bazı kişilerde kan pıhtılaşması görüldüğü yönündeki raporlara dayanarak aşının kullanımını askıya aldı. 

Kullanıma devam edilecek

Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA), aşı ile kan pıhtılaşması arasında bağlantı olduğuna dair şimdilik bir gösterge olmadığına yönelik açıklamalarda bulunduğuna dikkat çeken Ghebreyesus, “EMA’nın araştırmaları devam ederken, kullanıma devam edilebileceğini söylediğini de belirtmek önemli” ifadelerini kullandı.

COVAX ile 29 milyon doz aşı gönderildi

Koronavirüs aşısına eşit erişim sağlamayı amaçlayan COVAX ile şimdiye kadar 38 ülkeye 29 milyon doz aşı yollandığını ifade eden Ghebreyesus, dünya genelinde 144 ülkede 335 milyon doz aşının yapıldığını, bunların yüzde 76’sının 10 ülkede uygulandığını aktardı. 

22.1 milyar dolarlık finansman açığı

DSÖ’nün salgına karşı küresel aşı ve tedavi programını maddi anlamda baştan sona karşılamaya davet eden DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, “ACT şimdiye kadar 11 milyar ABD doları taahhüt edildi. Şu ana kadar da programda 22.1 milyar dolarlık bir açık var” dedi.
 

Yorumlar (0)