Artık nefesle koronavirüs testi yapılabilecek

Fransa’da geliştirilen bir araç sayesinde artık nefes yoluyla koronavirüs taraması yapılabilecek.

DÜNYA 03.05.2021, 17:51 04.05.2021, 09:53
Artık nefesle koronavirüs testi yapılabilecek

Lyon şehrinde geliştirilen ve adına "Covid-Air" denilen test aracı sayesinde koronavirüsün insana bulaşıp bulaşmadığı başka ölçümlere gerek kalmadan sadece nefes yoluyla belirlenebilecek.

Hızlı sonuç veren cihazlar geliştiriliyor

Dünya genelinde ülkeler bir yandan salgınla mücadele ederken bir yandan da koronavirüse karşı aşı geliştirme yarışı içindeler.

Salgınla mücadele özellikle test aşamalarında daha hızlı sonuçlar alıp erken tedbirleri uygulamaya geçirmek isteyen ülkeler aşılarla beraber hızlı sonuç sağlayan test cihazları üzerinde de bir hayli kafa yoruyor.

Lyon Üniversite Hastanesi, Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) ve Lyon 1 Claude Bernard Üniversitesi’nin ortak girişimleriyle geliştirilen "Covid-Air" virüs tarama aracı bir test ve aşılama merkezinde deneniyor. 

Alkol metreye benzeyen bir tüpe üfleme yapılmasının ardından, cihaz 1 dakikadan kısa sürede verilen nefesi analiz ederek sonuç veriyor. Cihazın güvenilirliğini kontrol etmek içinde PCR testleri ile sonuçlar karşılaştırılıyor.

“Nefesimizin de parmak izi var”

Cihaza ilişkin soruları yanıtlayan CNRS ve Lyon 1 Üniversitesi direktörü Christian George, "Her nefesimizde kimyasal bir parmak izi meydana geliyor. Bu bileşimde ise koronavirüsün kimyasal etkinliğini ya da yokluğunu görebiliyoruz. Bu sayede de test sonucuna negatif veya pozitif tanı koyabiliyoruz” dedi.

Mayıs sonuna kadar sürecek deneme çalışmalarına şimdiye dek 3 bin kişi katılım sağladı.. Cihazın hızlı sonuç vermesi nedeniyle bunun özellikle hızlı teşhis gerektiren havalimanları gibi yerlerde kullanılması hedefleniyor.

Yorumlar (0)