Arnavutluk’tan İsveç ve Finlandiya hamlesi: Üyeliklerini onayladılar

Finlandiya ve İsveç’in, Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütüne katılımı prosedürleri, Arnavutluk Meclisi tarafından kabul edildi.

DÜNYA 08.07.2022, 09:30 08.07.2022, 15:54
Arnavutluk’tan İsveç ve Finlandiya hamlesi: Üyeliklerini onayladılar

İki İskandinav ülkesi için prosedürleri kabul eden her iki yasa tasarısı da 114 milletvekilinden oluşan 140 sandalyeli meclis görüşmelerinin onayını aldı. Toplantıda yer alan milletvekillerinden çekimser veya karşıt oy kullanan olmadı.

“Bu düşünce Kosova’ya da aktarılmalı”

Arnavutluk Dışişleri ve Avrupa Bakanı Olta Xhaçka, toplantıda gerçekleştirdiği konuşmada, “Bizler iki İskandinav ülkesinin de NATO’ya katılım sağlamasını destekliyorduk” dedi.

Finlandiya ve İsveç’in NATO mensubu olması için Xhaçka, “Bildiğiniz üzere bu zirve Madrid'de düzenlendi. Ve bu alınan karar en önemli zirve görüşmelerindendi. NATO'nun bu şekilde açık kapı siyasetine güçlü bir şekilde güveniyoruz ve bu siyaset ittifakını daha kuvvetli ve birleşik inancı daha güvencede tutuyor. Bu bakış açısı Kosova'ya da aktarılmalı" şeklinde ifade etti.

İki İskandinav ülkesinin NATO’ya katılmasıyla birlikte Atlantik-Avrupa bölgesinde güvenliğin sağlanacağını sözlerine ekleyen Xhaçka, katılımdan dolayı memnun olduğunu dile getirdi.

Tüm ülkelerin parlamentosunda onaylanması gerekiyor

Cumhurbaşkanı İlir Meta’nın da söz konusu tasarıları onaylanması gerekiyor.

28 Haziran günü Türkiye ile anlaşmaya varan İsveç ve Finlandiya, NATO'ya mensubu olması için davet edilmişti.

Finlandiya ve İsveç’in üyeliklerinin tamamlanması için NATO üyesi tüm ülkelerin parlamentolarında başvurularının oylanması gerekiyor.

Yorumlar (0)