Arnavutluk, Türk İHA'ları için 8 milyon Euro’luk ek bütçe ayırdı

Arnavutluk Meclisi, Türkiye’den İHA almak için 8 milyon Euro’luk bütçe hazırlanması kararını onayladı. Bu bütçe, Arnavutluk’un Türk İHA’sı için ayırdığı ek bütçelerden biri.  

DÜNYA 02.07.2021, 08:42 03.07.2021, 09:42
Arnavutluk, Türk İHA'ları için 8 milyon Euro’luk ek bütçe ayırdı

Arnavutluk Meclisi, Türk İHA’sı satın almak amacıyla daha önce bütçe belirlemişti. İHA ve SİHA’ları yakından takip ettiklerini önceden belirten Arnavutluk yönetimi, son görüşmelerde 8 milyon Euro’luk ek bütçe onayı verdi. Oylamada 82 milletvekili “evet” derken 9 milletvekili ise “hayır” dedi. 4 milletvekili de “çekimser” olduğunu belirtti. 

İlk bütçe 22 Haziran’da duyuruldu 

Arnavutluk’un Türk İHA’sı almak için onayladığı ilk bütçe, 22 Haziran 2021’de duyurulmuştu. “Türkiye ile yapılan anlaşma ve toprak kontrolü ile ulusal güvenliği artırmaya yönelik tedbir” olarak duyurulan İHA anlaşmasında bütçe, milyonlarca Euro olarak belirlenmişti. 



Türkiye ziyaretinde bu konu konuşulmuştu 

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, haziran ayının ilk haftasında Türkiye’ye ziyarette bulunmuş ve İHA şirketleriyle yaptıkları görüşmelerde “savunma sistemleri” hakkında konuşmuşlardı. Rama o dönemde yaptığı açıklamada İHA ile kıyı şeridi, orman, yol, tarım arazisi gibi bölgeleri kontrol ve savunma altında tutmak istediklerini dile getirmişti.  

İçişleri Bakanı Bledi Çuçi de haziran ayı içinde Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirmiş ve Baykar Savunma ile görüşmüştü. Sonrasında yaptığı açıklamada ise “İHA’ların, Arnavutluk’taki kentsel ve sivil kontrol sağlama olasılığı var.” şeklinde konuşmuştu. 

Türk araçları hızla değer kazanıyor 

Türk İHA ve SİHA’ları, hızlı şekilde değer kazanıyor. Dağlık Karabağ, Suriye, Kuzey Irak ve Libya semalarında sık sık görülen hava araçlarının başarıları, bu durumda oldukça etkili. 

Yorumlar (0)