Arnavutluk, İran ile diplomatik ilişkileri kesme kararı aldı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, temmuz ayında gerçekleştirilen siber saldırılar sebebiyle İran ile diplomatik ilişkilerin kesildiğini açıkladı. 

DÜNYA 07.09.2022, 15:55 08.09.2022, 16:05
Arnavutluk, İran ile diplomatik ilişkileri kesme kararı aldı

17 Temmuz 2022 tarihinde Arnavutluk’un kamuya ait tüm internet siteleri siber saldırıya maruz kaldı. Uzun süre hizmet veremeyen internet siteleri sebebiyle ülkede kırmızı alarma geçildi. Arnavutluk Ulusal Enformasyon Ajansı’ndan aktarılan bilgilere göre, parlamentonun internet sitesi, başbakanlığın resmi internet sitesi ve ülkenin e-devlet hizmeti olan e-Albania uygulaması siber saldırı sebebiyle saatlerce hizmet veremedi. 

“Hedefleri, hükümetimizin internet ortamındaki belgelerini ve iletişim ağını çalmaktı”

Siber saldırılar sebebiyle İran’ı suçlayan Arnavutluk hükümeti, radikal bir karar aldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, İran ile tüm diplomatik ilişkilerin kesildiğini ve Tahran’da bulunan elçilik personelinin 24 saat içerisinde ülkeden ayrılacağını duyurdu. Haftalardır devam eden soruşturma kapsamında bu kararın alındığını duyuran Başbakan Rama, “Hükümetimiz, İran ile diplomatik ilişkileri derhal sona erdirme kararı aldı. Bu tepkimiz, kamu hizmetlerini felç etmek, devleti hacklemek ve dijital sistemleri silmek gibi büyük tehditleri içeren siber saldırıların ciddiyeti ile tamamen eşit orantılıdır. Hedefleri, hükümetimizin internet ortamındaki belgelerini ve iletişim ağını çalmaktı. Ülkemizde güvensizlik ortamı oluşturmak ve yeni bir kaos başlatmak istediler” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)