Arkansas yönetiminden Meta ve TikTok'a "aldatıcı yöntem" davası

ABD'nin Arkansas eyaleti yönetimi, Facebook'un sahibi Meta şirketi ve TikTok hakkında açılan davalara ilişkin bilgi verdi. Arkansas Valisi Sarah Huckabee Sanders, "Çocukları sömüren bu yöntemlere müsamaha gösteremeyiz." dedi. Başsavcı Tim Griffin, "Kullandıkları algoritmalar, ergenlerin bağımlı olması için bilinçli olarak tasarlanmış." diye konuştu.

DÜNYA 29.03.2023, 11:41 Hakan Öksüz
Arkansas yönetiminden Meta ve TikTok'a "aldatıcı yöntem" davası

Kullanıcıları aldatmaya yönelik yöntemler kullanmakla suçlanan Facebook'un sahibi Meta şirketi ile Çinli sosyal medya platformu TikTok hakkında ABD'nin Arkansas eyaleti yönetimi tarafından dava açıldı. 

Vali Sanders: "Çocuklar, uygunsuz içerik dünyasına maruz bırakılıyor"

Arkansas Valisi Sarah Huckabee Sanders, bu şirketlere açılan üç farklı dava hakkında bilgi verdi. Çocukların "uygunsuz içerik dünyasına" maruz bırakıldığını ve oyun bağımlılığına itildiğini kaydeden Huckabee Sanders, "Kar maksarlı hareket ederek çocukları sömüren bu yöntemlere müsamaha gösteremeyiz." dedi.

Başsavcı Tim Griffin: "Davaların konusu, kullanılan gizli yöntemler"

Başsavcı Tim Griffin ise söz konusu davaların içerikle alakalı olmadığından bahsetti. Burada davaya konu olan şeyin "kullanılan yöntemler" olduğuna dikkat çeken Griffin, "Facebook'un sahibi Meta'nın kullandığı algoritmalar, ergenlerin bağımlı olması için bilinçli olarak tasarlanmış. Kar peşinde koşan bu grupların kullandığı algoritmaların işleyiş yapısı, kamuoyundan saklanıyor. Meta ve TikTok, Arkansas'ın ticaret uygulamaları yasasını deliyor." ifadelerini kullandı. 

TikTok CEO'su savunma yaptı

TikTok'un sahibi olan teknoloji şirketi ByteDance'in, Çin Komünist Partisi (ÇKP) ile ilişkisi ABD'de tartışmalara sebep oldu. TikTok Üst Yöneticisi (CEO) Shou Zi Chew; siyasi içerikler, ABD'lilerin gizli bilgilerinin Çin'e verilmesi ve gençlerin zihinsel sağlığının kötü yönde etkilenmesi gibi konularda ABD Kongresine giderek ifade verdi. İfade özgürlüğünün kendileri için önemli olduğunu kaydeden Chew, içerikleri kaldıramayacaklarını kaydetti.

Yorumlar (0)