Arjantin tarihinde bir ilk: Cumhurbaşkanı yardımcısına yolsuzluk cezası

Eski Arjantin Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cristina Fernandez de Kirchner, yargılandığı yolsuzluk davası sonucunda 6 yıl hapis ile kalıcı olarak kamu görevinden men cezasına çarptırıldı.

DÜNYA 07.12.2022, 10:10
Arjantin tarihinde bir ilk: Cumhurbaşkanı yardımcısına yolsuzluk cezası

2 Numaralı Federal Sözlü Mahkemede (TOF2) yapılan, ülkede "Yollar İdaresi davası" olarak bilinen davanın son duruşmasında, kamu ihalelerinde yolsuzluk yapma suçundan yargılanan Kirchner ile 12 kişi ile ilgili karar açıklandı.

Hakim Jorge Gorini'nin kararında, ülkeyi 2007-2015 yıllarında yöneten Kirchner, Santa Cruz eyaletinde bulunan yol yapım ihalelerini yasa dışı yollardan iş adamı Lazaro Baez'e vermekten dolayı suçlu bulundu.

Kendisi hakkındaki yasa dışı örgüt kurma iddialarından aklanan Kirchner, yolsuzluk suçundan 6 yıl hapis ile ömür boyu kamu görevinden men edilme cezası aldı.

İlk kez bir cumhurbaşkanı yardımcısı yolsuzluktan ceza aldı

Bu şekilde Arjantin tarihinde ilk defa, görevi başında olan bir cumhurbaşkanı yardımcısı, yolsuzluktan yargılanarak ceza almış oldu.

Öte yandan, kanunlar kapsamında, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevinin sona ereceği 10 Aralık 2023'e kadar tutuklanmayacak olan Kirchner'ın cezasının uygulanması için Yüksek Mahkeme’nin onaylaması gerekiyor.

14 Şubat 2021'de hayatını kaybeden eski Arjantin Cumhurbaşkanı Carlos Menem de 2013'te Hırvatistan ve Ekvador’a yasa dışı silah satışı suçu sebebiyle 7 yıl ceza almış fakat ölene kadar Senatörlük görevinde bulunan Menem'in cezası onanmamıştı.

Kirchner'ın haricinde eski Bayındırlık Sekreteri Jose Lopez ve eski Ulusal Yollar Müdürü Nelson Periotti 6 yıl hapis cezası aldı.

Arjantin'in en güçlü figürlerinden

Arjantin'in en güçlü siyasi figürlerinden biri olan Cristina Kirchner, 2003-2007 döneminde Cumhurbaşkanlığı yapan, 2010'da yaşamını yitiren eşi Nestor Kirchner'dan görevi devralmıştı. Cristina Kirchner, 2015 yılına kadar Arjantin Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştı.

Hakındaki yolsuzluk davalarını siyasi baskı şeklinde değerlendiren ve suçlamaları reddeden Kirchner, 29 Kasım'da son savunmasını gerçekleştirdiği duruşmada, cezasının çoktan hazırlandığını söylemiş ve mahkemeyi "idam mangasına" benzetmişti.

Kirchner'in 12 yıl hapis cezası talebiyle yargılandığı "Yollar İdaresi davası" Mayıs 2019'da başlamıştı.

Yorumlar (0)