Arjantin'in devlet başkanı belli oldu!

Arjantin'de gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimlerinde yüzde 90'ı açılan sandıklarda bulunan geçerli oyların yüzde 47,86'sını alan Alberto Fernandez, aralık ayında devlet başkanlığı görevini devralacak.

DÜNYA 28.10.2019, 09:52
Arjantin'in devlet başkanı belli oldu!

Yaklaşık 34 milyon seçmenin bulunduğu Arjantin'de gerçekleştirilen ve yaklaşık yüzde 81 oranında katılım sağlanan devlet başkanlığı seçimlerinde, ülkeyi 2019-2023 yılları arasında yönetecek devlet başkanı ilk turda belli oldu.

Alberto Fernandez'in devlet başkanlığına, Cristina Kirchner'ın da devlet başkan yardımlığına aday olduğu Herkesin Cephesi Koalisyonu, geçerli oyların yüzde 47,86'sını, Devlet Başkanı ve Değişim İçin Bir Arada Koalisyonu Lideri Mauricio Macri de oyların yüzde 40,64'ünü kazandı. 

Diğer yandan, Federal Mutabakat Koalisyonu Lideri Roberto Lavagna, geçerli oyların yüzde 6,17'sine sahip oldu.

Alberto Fernandez, aralık ayında yemin ederek devlet başkanlığı görevini yürütmeye başlayacak.

Arjantin seçim yasasına göre, bir adayın devlet başkanı olarak seçilebilmesi için seçimlerin ilk turunda geçerli oyların yüzde 45'ini alması veya en yakın adaydan yüzde 10 fazla oy olarak, geçerli oyların yüzde 40'ına ulaşması şart.  Seçimlerin ilk turunun, bu iki durum haricinde sonuçlanması durumunda ikinci tur gerçekleştiriliyor.

Alberto Fernandez kimdir?

Avukat olan Alberto Fernandez, aynı zamanda ülkenin en köklü üniversitelerinden Buenos Aires Üniversitesinde Federal Suç Teorisi ve Ceza Sistemi Profesörü. Fernandez, ülke siyasetinde peronizm (Peronculuk) akımını temsil ediyor.

Arjantin'de politik bir akım olarak hala ülke siyasetindeki yerini koruyan peronizm, sosyal adalet ve milliyetçilik anlayışıyla, eski Devlet Başkanı Juan Domingo Peron'a ithafen kuruldu.

Siyasette başarı basamaklarını hızlı bir şekilde tırmanan Fernandez, 2000 yılında Cristina Kirchner'ın eşi Nestor Kirchner'ın devlet başkanı seçilmesinin ardından kabine şefliği görevine getirildi.

Nestor Kirchner'ın başkanlık dönemi boyunca (2003-2008) kabine şefliği görevini yürüten Fernandez, Nestor'un eşi Cristina Kirchner'ın başkanlık döneminde ise bir yıl boyunca bu göreve devam etti.

Cristina Kirchner ile tarıma ilişkin bir yasa hususunda anlaşma sağlayamayan Fernandez, görevinden istifa etmesinin ardından Kirchner hükümetine yönelik sert eleştirilerde bulunanlardan birisiydi. 

Geçen mayıs ayında Cristina Kirchner, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, yayımladığı bir video ile Alberto Fernandez'e başkan adaylığı teklifinde bulunmuş ve kendisinin de başkan yardımcısı adayı olacağını duyurmuştu. Fernandez, bu teklifi kabul ederek Herkesin Cephesi Koalisyonunun liderliğinde seçim yarışına dâhil olmuştu.

Yorumlar (0)